Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Тържество на живота в условията на криза - виж добрите новини на Добрич за 2020 г.

През трудната 2020 година, която ни постави пред непознати и неочаквани изпитания, станахме свидетели на мощна вълна от добри дела. Малки и големи, имащи и нямащи подадоха ръка на нуждаещите се, които коронавирусът изправи пред неподозирани трудности. Заминали да търсят препитанието си в чужбина се обединиха, за да помогнат на бедни по време на извънредното положение и локдауна.

Годината в Добрич започна с раждането на близнаци, за да продължи с цяло чудо – две тройки близнаци. Семейства, чакали дълго рожба или загубили обично дете, получиха нов шанс за щастие.

Пример дадоха младежи, които вместо на дискотека, решиха да пазаруват на възрастни хора. Но и пенсионери, които избраха да направят средата за живот на съседите си по-красива и уютна.

И още много и много прекрасни примери, които ни показаха, че добруджанци имат големи сърца, а трудностите изведоха добротата на преден план.

Нека да си припомним само част от добрите новини, които Про Нюз Добрич сподели със своите читатели през 2020 година. И да си пожелаем през 2021 година те да преобладават!

Близначките Теодора и Костадинка са първите бебета на Добрич за 2020 г.

Теодора и Костадинка са имената на близначките, които са първите бебета от Добрич за новата 2020 година. Те са кръстени на двете си баби, съобщи пред журналисти майка им Виолета Драгнева.

Мъж на 78 години от Добрич намери пари и ги занесе в полицията

78-годишен мъж от Добрич е намерил пари и ги е предал в полицията. Той открил сумата, която е в български лева, на 5 януари по ул. „Генерал Гурко”, в близост до спедиторска фирма. Занесъл ги в полицията без да се двоуми.

Баба Йорданка Ангелова от с. Славеево достигна 100 години без да пие лекарства

Най-ценно е здравето – в това вярва Йорданка Ангелова от село Славеево, която отпразнува 100-годишен юбилей. Това предава като завет на децата, внуците и правнуците си. Другата й заръка е да се пазят и обичат.

Осигурена е инвалидна количка на Детелин от Добрич, събраните средства отиват за друга благородна кауза

Бизнесмен, пожелал анонимност, е предоставил изправна акумулаторна инвалидна количка на Детелин Делев от Добрич.   59-годишният мъж е с диагноза Детска церебрална парализа. За да се придвижва, му е нужна инвалидна количка. От няколко седмици обаче той беше затворник в дома си, след като акумулаторната количка, предоставена му от социалните служби, се е счупила.

Таксиметров шофьор предостави дом на пострадало от пожар семейство от Добрич

Колега на Живко Димитров от Добрич, чието семейство остана без дом след пожар, му предоставя свое жилище. Двамата са таксиметрови шофьори и работят в една и съща фирма. 

Инвалид от Добрич напълни багажника и тръгна да помага на хора в нужда

Димитър Василев от Добрич е с увреждания, 97 %, според ТЕЛК. Наред с други заболявания, е преживял инфаркт. Той обаче е съхранил сърцето му – голямо и добро. Защото  Димитър, който работи в строителството, отдели 500 лева от семейния бюджет, за да помогне на хора в нужда.

Младежи от Добрич пазаруват на възрастни хора

Благородна инициатива подеха трима младежи от Добрич – двама бивши възпитаници на Езикова гимназия „Гео Милев”, които вече са студенти, и абитуриент на учебното заведение. Aнгел Mихов, Радо Димитров и Даниел Иванов обявиха в социалната мрежа: Заради създалата си ситуация с коронавирус помагаме на всеки един възрастен или човек в нужда. Ако имате нужда от храна, лекарства и каквото и да е, ние ще ви донесем.

Дискотека по време на зараза организира от терасата си диджей в квартал на Добрич

Добричлия организира от терасата си парти за съкварталците си в Добрич.  Музикалното парти по време на пандемията от коронавирус, предизвика бурна подкрепа на живеещи в кв. „Добротица“. А диджеят го определи като „Корона вирус антидот“ и „Диско парти „Добротица презънтс“.

Семейството на починалото дете от Кардам влезе в новия си дом, осигурен от дарители

Баба Стоянка, дядо Живко, братчетата и сестричетата на 9-годишния Стефан от генералтошевското село Кардам, който почина през м. г., се настаниха в новия си дом, за който помогнаха дарители.

Живеещо във Франция семейство от Бранище осигури маски за съселяните си

Татяна Димитрова и Галин Георгиев, които живеят във Франция, осигуриха предпазни маски за жителите на родното си село Бранище. Семейството е там от повече от 10 години. Жената е учител в българско училище, а съпругът й работи в частна фирма, занимаваща се в рекламна дейност.  

Ученик дари 60 лева от касичката си за болницата в Добрич

10-годишният Божидар от Добрич дари 60 лева от касичката си, за да подпомогне болницата в Добрич. Това съобщи Тихомир Иванов – Шпингела, който обяви в социалната мрежа кампания в подкрепа на лечебното заведение. Той обяви, че кара АТВ и е искал да подмени гумите му, но е решил предвидените за целта 500 лева да дари в подкрепа на болницата в тази трудна ситуация.

Жена от Добрич оставя топла храна за гладуващи, призова и други да го сторят

Мими Иванова от Добрич реши във времето на криза и извънредно положение да сподели храната на семейството си с гладуващи. Жестът й е провокиран от случка, на която станала свидетел – прилично облечен мъж на възраст около 65 години молел за храна. „Сви ми се душата“, сподели  Мими.

Гражданин събра 8100 лева дарения за болницата в Добрич

„Кампанията, която организирах за дарение на средства за МБАЛ – Добрич приключи. Дарени са 8100 лв.“, обяви Тихомир Иванов – Шпингела. Той благодари на всички дарители с пожелание за здраве и да са все така добри.

За турската общност в Добрич, която безплатно шие предпазни маски, пише „Дейли Сабах“

Някои доставят безплатен хляб, други шият маски, тъй като турската общност на България се мобилизира, за да помогне на балканската страна да се бори с огнището на коронавирус. Жените от читалище „Мевляна“ в Добрич се обединиха, за да шият безплатно маски.

В ДКЦ II в Добрич е преместен апаратът, дарен от изгубилото сина си семейство

Медицинска апаратура SpineMED дари семейството на починалия Десислав Димов от Добрич. Тя бе инсталирана в Диагностично-консултативен център II.  .

Възрастни хора заделиха от пенсиите си, за да дарят за болницата в Добрич

Дарение от 1 000 направи Домът за стари хора в Добрич на Многопрофилната болница за активно лечение. Инициативата е осъществена съвместно от домуващите и работещите в социалното заведение. Идеята била на Домсъвета, който направил организация и всеки от възрастните хора предоставил сума според възможностите си.

От Европа роми от Добрич помагат в извънредното положение на хора в нужда

Добричлии, живели някога в квартал „Изгрев“, които сега изкарват прехраната си в чужбина, са се организирали и са събрали средства, с които да бъдат подпомогнати семейства в нужда.  Те са от Берлин, Италия, Испания, Полша, Нидерландия, а с жеста си показаха, че родното място им е скъпо и милеят за България.

Цунами от доброта предизвика в Добрич живо предаване във Фейсбук за съвременния Дон Кихот

27-годишният Ивайло Русков, познат като Ванко, работи в Белгия, но пандемията го заварила в родния Добрич и се наложило да остане тук. Една неделя се събудил с мисълта, че трябва да помага. И да поведе след себе си съмишленици – познати и непознати, имащи и такива, които броят левчетата си, но хора с големи сърца.

  Родители на танцуващи деца от Добрич осигуриха доходи на треньорите им

В трудните моменти разбираш кой е до теб. Това сподели за Про Нюз Добрич Севдалина Мавродиева-Нейкова – президент на спортен клуб „Алексия” в Добрич, която е дълбоко трогната от жест, направен от родителите на деца, които танцуват при нея.

Второкласници дариха модерен апарат на реаниматорите от болницата в Добрич

Учениците от 2 а клас в СУ „Петко Рачов Славейков“, с класен ръководител г-жа Светлана Колева, направиха дарение на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение при МБАЛ Добрич. Сумата от 870 лева бе предадена на началника на ОАРИЛ д-р Митко Груев. Със средствата е закупен нов ларингоскоп.

Хранителни пакети за жители на община Добричка дариха от местна Асоциация на зърнопроизводителите

300 семейства в квартал „Изгрев“ в Добрич получиха храни от дарители от Германия

Около 300 семейства от квартал „Изгрев“ в Добрич днес получиха хранителните пакети. Всеки един от тях включва 2 кг брашно, един кг олио, захар, сол, макарони, боб, леща и ориз. Получиха ги както мюсюлмани, така и християни.

Свещеник от Добрич посети 6 села и раздаде козунаци на възрастните хора за Великден

Живот по време на криза – за пръв път от осем години тризнаци проплакаха в Добрич

За пръв път от осем години в болницата в Добрич проплакаха тризнаци, заченати по естествен път. Те са момиченце и две момченца, като за 30-годишната майка това е първа бременност.

Цветна градина поддържа под терасата си 86-годишният дядо Митко от Добрич

Пъстра цветна градина краси пространството до една от т. нар. Кубинки срещу Летния театър в Добрич. Окото радват цветя, цъфнали дръвчета през пролетта, поддържани храсти. За тази градина се грижи Димитър Данаилов Иванов, или дядо Митко, както го наричат, който на 3 май, навършва 86 години.

Подпомагат с храни млади семейства от Добрич, останали без доходи

Спонтанна инициатива за набиране на хранителни продукти за нуждаещи се от помощ в Добрич поде група граждани. Към тях се присъедини и Александър Иванов – председател на асоциация „Милостиво сърце”. Става дума за млади семейства с малки деца, които са останали без доходи и имат нужда от хранителни продукти.

Вълна от доброта: Възрастни хора отделят от пенсиите си и помагат на млади семейства от Добрич

Живеещ в Германия мъж от Добрич дари велосипед на дете от бедно семейство

Млади хора от Добрич дариха храни за семейства без доходи

Група от осем млади хора от Добрич направиха голямо дарение от хранителни продукти в подкрепа на семейства от Добрич, останали без доходи. Те събрали пари помежду си и след предварително съгласуване с организаторите закупили храните. С парични средства към групата се присъединил и техен приятел от Германия.

Абитуриентки от Добрич намериха и върнаха портфейл с пари и документи

Благодарност  към добрите млади хора на Добрич отправи гражданин чрез общинската администрация. Неговите добри думи са към Цвета Христова и Яна Стоянова – дванадесетокласнички в Езикова гимназия „Гео Милев“ – Добрич. На 24 май момичетата намират портфейл с пари и лични документи в парка на Добрич. Не след дълго той е върнат на собственика.

Дарените средства за ангелчето Сиана от Българево отиват за други болни деца

Семейството на 11-годишната Сиана от каварненското село Българево, която почина преди дни в лечебно заведение в Турция, дарява средства, събрани за лечението й на три други болни деца. 

Младоженци в Добрич се ожениха с носии

Ритуалната зала в Обредния дом на Добрич бе домакин на различни сватбено тържество, което бе белязано с обич към българския фолклор. София и Добрин Люцканови от Добрич   сключиха гражданска брак, облечени в традиционни български носии. Младите хора и техните кумове, които също бяха облечени във фолклорни носии, споделиха, че обичат българския фолклор и са решили да запомнят този ден възраждайки българската традиция.

Патрулиращи полицаи в Добрич помогнаха на възрастно семейство да смени гума

Двама патрулиращи полицаи са помогнали на закъсало възрастно семейство на инвалид да смени гумата на автомобила си на натоварен булевард в град Добрич. Колата на възрастно семейство спряла на опасен завой по натоварения булевард „Добруджа“, в района на улица „Първомайска“. По-късно станало ясно, че мъжът е инвалид.

Тризначки се родиха в добричката болница за втори път тази година

В Родилното отделение на МБАЛ Добрич по оперативен път чрез секцио проплакаха три момиченца. Те са с тегло 1 800, 1 700 1 450 грама и с размери 44 см, 42 см и 45 см. Майката е 36-годишна жена, заченала по естествен път. От първата си  бременност жената има 10-годишно момченце.

Млади специалисти от Добрич разработиха собствена идея за косачка за лавандула

Двама млади специалисти от Добрич сами изработиха двуредова косачка за лавандула. Те подобриха стар немски комбайн Клас Доминатор, като му прибавиха два хедера с възможност за разтоварване на растителната маса директно в камион.

Учителка от Добрич дари парите за рождения си ден на семейство, мечтаещо за рожба

Преподавателката в СУ „Любен Каравелов” Иванка Иванова даде поредния си урок по доброта и съпричастност. Тя решила да направи скромно дарение за организацията. Провокирана била от Мария Георгиева, която на рождения си ден м. г. вместо подаръци получи пари и ги предостави на жена от Добрич за процедура ин витро.

Млад мъж почиства плажа на Балчик, събира изхвърлени фасове

Светослав Балтийски  редовно събира изхвърлени фасове по плажа в Балчик. Понякога пълни бутилка от 0,5 литра, а друг път – от 1,5 литра. „Някои хора, докато събирах отпадъците, ме гледаха с насмешка и напук си заравяха фасовете в пясъка“, сподели той.

Анонимен дарител остави 1 000 лева в пощенската кутия на семейството на болния Митко от Добрич

Анонимен дарител предостави по нетрадиционен начин 1 000 лева за лечението на едногодишния Димитър Добрев от Добрич, споделиха в социалната мрежа организаторите на кампанията в негова подкрепа. Те нарекох случая „Приказката “Имаш поща и добрият самарянин”.

14.5 килограма премахна от теглото на жена от Добрич пластичният хирург д-р Вълчев

Родолюбец от Добрич подреди портрети на великите българи във входа на блока си

Импровизирана изложба с портрети на войводи и известни българи и картини от величави събития подреди във входа на блока, в който живее, Тихомир Иванов от Добрич, известен с прякора си Шпингела. Четириетажният блок се намира по ул. „Любен Каравелов” 17.

Лекари в Добрич сътвориха чудо и върнаха към живот две пациентки с Covid-19

Две пациентки с COVID-19 бяха успешно екстубирани от реаниматорите на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич.  Едната от екстубираните е старшата сестра на Второ вътрешно отделение Дарина Кирова. Двете жени са били на изкуствено дишане по около две седмици.

Мъж от Добрич подари песен на любимата си съпруга

„На 2 септември стават точно 20 години, откакто сме заедно със съпруга ми Николай! Той ми подари песен! Моя песен, наша песен!” Това сподели за медията ни Добромира Иванова от Добрич, изключително развълнувана от нестандартния подарък. Песента се казва „Четири елемента”. Музиката и аранжиментът са на Веселин Ценов и Константин Ангелов, текстът – на Ангел Ангелов и Добромира Иванова.

 Пострадала при катастрофа жена от Добрич дари от парите за лечението й на болно дете

30-годишната Станислава Петрова от Добрич, която пострада тежко при катастрофа през декември м. г., предостави от дарените за лечението й средства на друг нуждаещ се – на едногодишния Димитър Добрев.  

Младоженци събраха на сватбата си средства за болно дете от Добрич

Пореден дарителски жест направиха младоженци за болния Димитър Добрев от Добрич. В сватбения с ден Десислава и Янко Куртеви поставиха дарителска кутия за набиране на средства за лечението на детето и призоваха гостите си да го подкрепят. Така бяха събрани 320 лева.

Младежи подариха надпис „Обичам Добрич“ на родния си град

Младежите от клубовете „Интеракт“ и „Ротаракт“, част от българското и световното ротарианство, подариха на родния си град надпис от обемни букви. Той беше монтиран на сцената на площад „Свобода“.

Белокаменна чешма дари арендаторът Илия Стоянов на жителите на Кардам

Като излязла от приказка е новата чешма на площада, в центъра на село Кардам – подарък от местния арендатор Илия Стоянов. Не за първи той дарява и прави благородни жестове към хората на село Кардам.

Добрият пример: 75-годишната Станка сама чисти около блок в кв. Дружба“ в Добрич

Станка Цонева и живее в блок 12 в квартал „Дружба“ 2. Редовно мете и чисти пред блока и поддържала градинките зад него. Просто ей така, никой не й плаща. Казва, че е ходила при дъщеря си в Швеция и виждала колко чисто е там.  Боклуците я дразнят, иска да е чисто и красиво.

Ученици от Добрич поздравиха медиците от ковид отделението за Деня на християнското семейство

Специален поздрав по повод Деня на християнското семейство получиха медиците от ковид отделението на болницата в Добрич. Той им беше поднесен от осмокласници от частната гимназия „Райко Цончев“.

Голямо дарение за Ковид отделението получи от Швейцария болницата в Добрич

След 21 години осиновен във Франция откри майка си в Шабла

Про Нюз Добрич помогна на 21-годишния Томас от Франция да открие биологичната си майка в Шабла и осъществи първата задочна среща между тях след повече от две десетилетия раздяла. Приятно е изненадан, че има брат и две сестри.

Строителна фирма извърши безвъзмездно ремонт на COVID сектора на болницата в Добрич

Фирма “КОСТОФФ” ЕООД с управител и председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България инж. Димитър Петров Костов  извърши строително-монтажни дейности на “Реанимационен COVID сектор” на осмия етаж в МБАЛ Добрич. Те са на стойност 18 979.39 лева.

Заради болен учител 19-годишен от Добрич влезе в час по физика като преподавател

Какво е да си учител на 19 години и да преподаваш на 18-годишни ученици? Това разбра Кристиан Рачев от Добрич, който в продължение на седмица вече води часове по физика в Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич, след като учителят му по физика Атанас Атанасов се разболя. 

Най-добрият студент на МУ-Варна е от Балчик и вече работи в болницата в Добрич

Д-р Ерсин Исмаил - ординатор е в отделението по медицинска онкология на МБАЛ „Добрич” и в Спешното отделение на болницата, завърши обучението си в Медицински университет – Варна с пълно отличие и награда „Златен Хипократ”, съобщават от висшето учебно заведение. На 8 декември, когато бе неговото дипломиране и повечето студенти празнуваха, той беше дежурен нощна смяна в Спешното отделение.

Специализанти спасяват болницата в Добрич в условията на корона кризата

 Искаме да благодарим на специализантите, които работят в болницата в Добрич. Както на новите, които са тук от няколко месеца, така и на тези, които са от няколко години“, споделиха пред Про Нюз Добрич началникът на Спешното отделение в МБАЛ Добрич д-р Виолина Милкова и неврогирургът д-р Диян Хинков, който отговаря за специализантите в лечебното заведение.

Две инвитро бебета донесоха щастие за семейства от Добрич

Успешно са родени първите две бебета, донесли дългоочаквана радост в домовете на две добрички семейства. Двойките са подпомогнати по инвитро програмата на Община Добрич, припомнят от общинската администрация.  

Коледно чудо: Семейство от Добрич, изгубило 18-годишен син, се сдоби с рожба

Истинско коледно чудо споходи семейство Анита и Бисер Манолови от Добрич. Двамата родители изгубиха 18-годишния си син Дилян през лятото на 2019 година. Преди дни – на 15 декември, те се сдобиха с рожба –  на бял свят се появи синът им Владислав.  

Млад медик от Добрич успешно се реализира в кардиологията на Александровска болница

Хотел “Москва” в Добрич грее с обновена фасада след десетилетия разруха

Грозната гледка на рушащия се бивш хотел “Москва” в центъра на града вече е в историята. След като десетилетия разрухата му беше част от пейзажа на площада в Добрич,  от нея няма и следа.  Заслугата красивата сграда, която е паметник на културата, отново да блести, е на последния й собственик – „Д Имоти” ЕООД, който я възстанови в автентичния й вид.

Цяло село край Добрич се обедини и купи фургон на семейство, изгубило сина си при пожар

Със сълзи и думи на благодарност Димо от Малка Смолница получи фургона, за който съселяните му единодушно решиха да бъде закупен, за да има отново дом почерненото семейство на Димо и Ваня Димови, които изгубиха при пожар 28-годишният си син.

Бъдеще заедно пожела на Коледа за семейството си детето на пакистанец и българка от Балчик

За Коледа едно дете в Балчик не си е пожелало играчка, не поиска голяма количка или таблет. Поискало е единствено спокойствие за семейството си – на пакистанец и българката Гергана. Помечтало е за това неговото семейство да бъде като другите, да излизат, както другите семейства, заедно, без да не се страхуват от поредната проверка от полицията и без да се плашат когато се звънне на звънеца.

c