Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ: Инвалид от Добрич напълни багажника и тръгна да помага на хора в нужда

Димитър Василев от Добрич е с увреждания, 97 %, според ТЕЛК. Наред с други заболявания, е преживял инфаркт. Той обаче е съхранил сърцето му – голямо и добро. Защото днес Димитър, който работи в строителството, отдели 500 лева от семейния бюджет, за да помогне на хора в нужда.

„През годините сме преживявали много трудности. Били сме в много тежко положение. Замислихме как щяхме да оцелеем, ако нямахме пари, с които да си купим най-необходимото. Така дойде идеята да помогнем на хора в нужда“, сподели за Про Нюз Добрич съпругата Йонка Маринова. След постовете на двамата във фейсбук снощи, днес вече има няколко семейства, на които  помагат, основно такива с деца, има и с бебета, както и хора с увреждания, семейство, останало без доходи, възрастна двойка глухонеми.

„Правя това не за първи път. Помагам по различни поводи, винаги, когато усетя потребност. Вчера също помогнах на двама човека в нужда“, сподели Димитър. Спонтанно решил да продължи с доброто. „Първоначалната ми идея беше да помогна на още 2 човека, но те вече се събраха 6 семейства. Реших да помогна на хора с деца“, допълва той.

Вече е осигурил хранителни продукти и стоки от първа необходимост за поне 20 дни на семейство от Добрич. Завел жената и дъщеря й в Кауфланд, за да напазаруват от останалото по рафтовете. След това отишли в друг магазин да довършат покупките. Купили предимно храна.

„Обадиха ми се за семейство с три деца,  едното бебе на 8 месеца. Мъжът от два месеца е без работа. Доходите му са само от това, за което го извикат да работи – да почисти двор, да нацепи дърва. Споделил, че това, от което най-много има нужда е работа“, разказва Димитър. Купил им памперси, лекарства и храна, достатъчно, за да преживее три седмици цялото петчленно семейство. След  като се запознал с бащата, решил, че може да му помогне и с работа. Преценил, че първата му грижа са децата.

Потърсили го да помогне на вдовица с шест деца от с. Миладиновци, както и за други две семейства – онкоболна жена с дете от с. Камен, както и жена от с. Стефаново, също и на семейство от с. Пчелино

Жестът на Димитър и Йонка още веднъж показва, че доброто е заразно. Други хора, някои от които напълно непознати, помогнали с още 120 лева. Една от тях е онкобоюна жена, таксиметров шофьор, приятел на семвйството, както и момиче с увреждания от Крушари,. Присъединили се, по думите на Димитър, хора с малки възможности, но с големи сърца. Единият от тях буквално го шокирал с жеста си. Мъжът е силно впечатлен от жеста на млада жена, самата тя имаща нужда от подкрепа. Срещнал я в магазина в с. Крушари, където отишъл да пазарува за поредните нуждаещи се. Когато разбрал каква е каузата му, извадила и му подала 10 лева. Оказало се, че тя израснала в дома в с. Крушари и самата тя има нужда от подкрепа, но държала да се включи и да помогне. Нищо, че тези пари може да са били всичко, което има.

Искам да дадем пример на околните, за да знаят, че има хора, които имат нужда от помощ и навременната помощ е много важна,  сподели Димитър.

Ако има и други, които искат да се включат, могат да се свържат с Димитър Василев, защото списъкът с нуждаещи се набъбва, а неговите възможности са ограничени. Телефонът му е 0988987501.

c