Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Предай доброто нататък: Дарените средства за ангелчето Сиана от Българево отиват за други болни деца

Семейството на 11-годишната Сиана от каварненското село Българево, която почина преди дни в лечебно заведение в Турция, дарява средства, събрани за лечението й на три други болни деца. Това съобщи за Про Нюз Добрич кръстницата на момичето Михаела Георгиева.

3 245 евро са дарени на 7-годишната Емел от Плевен, която се лекува в болница Reyap Hastanesi Istanbul в Турция. Майката на Емел се грижи сама за нея и за другите си две деца. В края на 2018 година момичето е диагностицирано с остра лимфобластна б-клетъчна левкемия, без засягане на централна нервна система. След множество лечебни процедури получава усложнения и изпада в будна кома, в такава е от около 8 месеца.

Втората сума – в размер на 2 826 евро, семейството на Сиана дари за лечението на две братчета от Русе – 8-годишния Симеон и Калоян, на 5 години. Симо и Коко се борят с тежкото заболяване ранна малкомозъчна атаксия. За съжаление, болестта е генетична и майка им има същата диагноза, споделя тя. „Животът ми е изпълнен с много трудности и ограничения. Именно заради това мечтая за по-добър живот на моите деца”, допълва тя.

Припомняме, че Сияна изгуби битката коварното заболяване остра лимфобластна б-клетъчна левкемия миналия четвъртък. Момичето припаднало на път от България половин час преди да постъпи в лечебно заведение в Турция. Там го приели в Интензивно отделение, но лекарите не успели да спасят живота му.

Сиана е диагностицирана с остра лимфобластна б-клетъчна левкемия със засягане на централната нервна система в началото на 2019. Още след първата химиотерапия момичето получава много усложнения – сринат имунитет, гъбична инфекция във вътрешните органи и високо кръвно.

На 14 април м. г. вследствие на токсичност Сиана е с поредица от гърчове, от които изпада в безсъзнание и се налага да я приемат в интензивно отделение. На 7 май започва постепенно да се възстановява и лечението ѝ с химиотерапия е продължено. В края на 2019 година приключват интензивните курсове с химиотерапия и момиченцето е изписано за домашно лечение.

Малката Сиана от Българево изгуби битката с левкемията

На 20 март тази година след двуседмично лечение на зъбче и множество изследвания се оказва, че Сиана има рецидив и болестта отново се е възвърнала. Лекарите веднага започват курсове на химиотерапия, от която тя не се повлиява.

Единственият й шанс за лечение и живот бе клиниката в Турция.

c