Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Специализанти спасяват болницата в Добрич в условията на корона кризата

"1000 лева и Хипократова клетва не са мотив да рискуваш живота си“, каза началникът на Спешно отделение

Искаме да благодарим на специализантите, които работят в болницата в Добрич. Както на новите, които са тук от няколко месеца, така и на тези, които са от няколко години“, споделиха пред Про Нюз Добрич началникът на Спешното отделение в МБАЛ Добрич д-р Виолина Милкова и неврогирургът д-р Диян Хинков, който отговаря за специализантите в лечебното заведение.

„Аз съм удивен. Тези млади хора се справят великолепно, по-добре от някои лекари с дългогодишен стаж. Работят изключително всеотдайно. Боледуват, излизат в болнични, изкарват си карантината и веднага се връщат. От Спешно отделение ги командироват в ковид отделението, от там, отново в Спешно“, посочи д-р Хинков.

Някои от новозавършилите медици, избрали да специализират в МБАЛ-Добрич са от Варна, други от Балчик, има и от града.

Сред тях е д-р Ерсин Исмаил, който е един от двамата пълни отличници на Медицинския университет във Варна, завършил със „Златен Хипократ“. Друг е д-р Димитър Чавдаров, син на дългогодишния анестезиолог д-р Чавдар Димитров.

„Болницата в тази тежка ситуация „се държи“ над водата, благодарение на   тези момчета и момичета. Те дойдоха в точния момент, тогава, когато ние вече бяхме започнали да изпитваме сериозни затруднения“, обясни д-р Хинков. По думите му, част от младежите сами са пожелали, а идването на други се дължи на промотирането на болницата отстрана на нейното ръководство. „Без тях ние щяхме да сме в състоянието на болниците, които не могат да се справят с ковид ситуацията“, категоричен е наставникът им.

Д-р Диян Хинков

Той е впечатлен от отдадеността на тези млади хора към работата. Случвало се е някои от тях да дойдат и да останат на работа, независимо, че не са дежурни по график.

Всички специализанти минават през най-трудните отделения – спешно и ковид кабинета, но имат и хъс за работа.

„Те не само работят тук. Те пътуват, карат тежки дежурства, отиват да работят в отделенията, където специализират, посочи д-р Милкова. Според нея обаче най-важното е отношението, които те имат към пациентите, въпреки умората.

„Всеки се страхува, никой не е защитен., не е безсмъртен. Включително и тези млади хора, на които аз свалям шапка. Възхищавам се как издържат на това физическо натоварване.“, сподели д-р Милкова.

Според д-р Хинков, когато няма специализанти се получава стереотип, няма обучение. По-възрастните лекари започват да работя по стереотип, който изключва иновации. Откакто взех специалност в неврохирургия, аз се опитвам да покажа, че можем да правим доста неща и ги правим. „Младите хора дават надежда. Работи им се и увличат и нас. Освен че са млади, ентусиасти, не са уморени. Отнасят се с уважение към всички пациенти. И това, за щастие, се оценява от някои от тях. Това отношение към пациента и към проблема му от повечето от тях бива оценявано“, посочи началникът на Спешно отделение. Каза, че заедно с директора на МБАЛ д-р Георги Желязков и с д-р Хинков търсят възможност, буквално като вик за помощ, да привлекат медици, които да помогнат.

Д-р Виолина Милкова

„Защото лекарят и сестрата, които са в ковид кабинета в един момент се оказва, че 4-5 часа сме на експозиция с положителни на коронавирус. Трябва да си много луд, за да работиш тук“, усмихва се д-р Милкова. Разказаха за младата д-р Ремзи, която на всяко дежурство се предпазвала с две маски и шлем. Въпреки това тя била сред първите, които преболедували Covid-19, оздравяла и пак се върнала в отделението. И винаги е готова да поеме дежурство.

Новото попълнение специализанти включва д-р Светослав Добрев, който специализира кардиология, а в момента е болен. Д-р Димитър Чавдаров преболедува и в момента е в ковид отделението. Д-р Ерсин Исмаил – ще специализира онкология. Д-р Милена Вилянова, д-р Ростислава Петрова са други от новите специализанти, започнали преди месец-два. Надявам се да останат за целия курс на специализация, който е 4 или 5 години, каза д-р Хинков. Болницата е поела ангажимент те да са нейни специализанти. Ако те желаят да изкарат специализацията си тук, са добре дошли. Повече от тях са на пълен щат в Спешно отделение и на половин щат в отделенията си.

МБАЛ разчита и на специализантите, постъпили предходни години. Сред тях са д-р Назик Ахмет, д-р Силвия Желязкова, д-р Симеон Попов, д-р Младен Герджиков, д-р Моника Белчева, д-р Преслав Божилов, д-р Назам Ремзи, д-р  д-р Венцислава Железова, д-р Ася Райкова, д-р Жейно Илиев, д-р Сабие Ахмедова, д-р Дани Атанасов.   

„Спешно отделение функционира благодарение основно на специализантите

Тези млади хора се хвърлят в работата, без да мислят“, казва д-р Милчева. И не скрива огорчението си, че специалистите, които дават консулти и трябва да са зад гърба на специализанта, си позволяват да наричат Спешно отделение „Смешно“.

Това отделение е спешно, ако имаш претенции, ела и покажи на тези млади хора как се прави. Някои неща те знаят повече от нас, защото идват от студентската скамейка“, добави тя.

„Възхищавам се на тези млади хора, защото 1000 лева и Хипократова клетва не са мотив да рискуваш живота си“, каза началникът на Спешно отделение.

c