Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Баба Йорданка Ангелова от с. Славеево достигна 100 години без да пие лекарства

Най-ценно е здравето – в това вярва Йорданка Ангелова от село Славеево, която отпразнува 100-годишен юбилей. Това предава като завет на децата, внуците и правнуците си. Другата й заръка е да се пазят и обичат.

Юбилярката Йорданка Ангелова

Юбилярката е родена в село Славеево. Знае се, че се е появила на бял свят на Йордановден по стар стил на 19 януари. Заради суровата зима, родителите й закъснели с няколко дни да отидат до околийския център, за да запишат. Така в регистрите като нейна рождена дата е записан 25 януари 1920 г.

Били седем деца – четири сестри, от които едната е починала. Другите две сестри на баба Йорданка бяха гости на празника й – 94-годишната Анастасия и Денка, която е на 84 години.

Баба Йорданка със сестрите си Анастасия и Денка

И други дълголетници има в семейството. Синът на Йорданка Стоян си спомня, че дядо му живял до 90 години, а баба му починала на 80 години. „Двамата толкова много се обичаха, че, когато тя почина, той тогава пропуши цигари от мъка”, спомня си сега мъжът. Той живее със семейството си в с. Оброчище, където от няколко години е и майка му.

Според него, дълголетието се дължи както на ген, така и на начина на живот и на хранене.

„Те са се хранили с домашна храна, продукти, които сами са отглеждали. Животът им е бил по-спокоен”, споделя синът.

Обяснява, че до ден днешен, когато се храни, баба Йорданка пие по глътка мастика. Не пие вино, ракия, безалкохолни. Кафе също, а само чай. Ние сме селски хора, всичко домашно обичаше да яде. Харесва да хапва сладкиши, предпочита целувки.

„Винаги е казвала гледайте да сте здрави. Може да сте босички. Не всичко е в имането. Най-ценно е здравето”, разказва Стоян. И добавя, че майка му през последните 3-4 години започнала да има проблеми с краката, но все пак сама се обслужва. Заделил й е отделна стая. В съседна пък доскоро била настанена 84-годишната майка на съпругата му, която сега е при другата си дъщеря. Имат си баня и тоалетна.

100-годишната Йорданка със синовете си

Разказва, че майка му е селска жена, работила е на полето, в двора.  Има три деца – дъщеря, която е починала, и двама сина, пет внука и четирима правнука, най-малкият от които е на 3 години.

До 70-годишна възраст работела, но получила стенокардия или  т.нар. гръдна жаба, след което лекарите й забранили тежка работа. Оттогава не е работила тежък физически труд. Занимавала се  с домакинската работа. Доскоро плетяла, правела чудеса на една кука.

За жалост, вече не чува. Не вижда с едното око.

Помни много неща. Разказва ни за Балканските войни, за спомените от баща си, споделя синът.  

Обяснява, че освен стенокардията, баба Йорданка други болести не познава. Не пие никакви хапчета, а кръвното й е 120/80. Тя е медицински случай, смее се синът.

c