Водещи новини Общество

Хотел “Москва” в Добрич грее с обновена фасада след десетилетия разруха (+снимки)

Грозната гледка на рушащия се бивш хотел “Москва” в центъра на града вече е в историята. След като десетилетия разрухата му беше част от пейзажа на площада в Добрич, днес от нея няма и следа. Премахнати бяха и грозните пана, които години наред ограждаха сградата.

Заслугата красивата сграда, която е паметник на културата, отново да блести, е на последния й собственик – „Д Имоти” ЕООД, който я възстанови в автентичния й вид.

Припомняме, че строителната площадка бе открита на 19 септември 2018 година. Проектът за ремонта на сградата, която е паметник на културата, е разработен от фирма от Русе с богат опит в тази сфера. Фирмата-изпълнител на ремонта е избрана след проведен конкурс, това е Техно-инвест гр. Добрич. При старта на ремонта бе съобщено, че инвестиция е около 1,5 млн. лв.

Към момента сградата вътре е празна, видя репортер на Про Нюз Добрич.

Емблематичната сграда на хотел „Москва” е строена през 1913 година. През последните десетилетия тя смени няколко собственици, като през това време все повече се рушеше. Известно време имотът бе собственост на Димитър Желев Маринов (Килифа). В края на януари 2009 г. бе сключена сделка за продажбата на имота и собственик стана “Т. Б. Консулт”. За сградата Тодор Батков тогава плати общо 816 394, 40 лв.

През 2011 година „Д Банк”, или по-точно дъщерната й фирма „Д Имоти”, е придобила хотела и парокотелното срещу задължения на фирмата на Тодор Батков „Т. Б. консулт” на стойност около 3 млн. лева.  След това са водени разговори с различни потенциални купувачи, но до сделка не се е стигнало.

Тогава банката започна мащабния ремонт на сградата. Намеренията на собственика бяха на приземния етаж на сградата на бившия хотел да има търговски обекти и Търговска банка „Д Банк”. На горните етажи ще има по четири жилищни апартамента с площ 120-130 кв. м, луксозно строителство. Те ще са предназначени за продажба. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *