Балчик Водещи новини - дясно Общество

Млад мъж почиства плажа на Балчик, събира изхвърлени фасове

Светослав Балтийски  редовно събира изхвърлени фасове по плажа в Балчик. Понякога пълни бутилка от 0,5 литра, а друг път – от 1,5 литра.

„Днес бях по-старателен и напълних шише 1,5 л , а не 0,5 л. В шишето, освен фасове, има също така бъркалки за кафе и лъжички за сладолед, събрани на плажа в Балчик. Някои хора, докато събирах отпадъците, ме гледаха с насмешка и напук си заравяха фасовете в пясъка. За тях ще кажа, че не цигарите, а самите те са боклукът. Те ще си останат нравствен, душевен, духовен и биологичен отпадък, тях няма да променя. Но обнадеждаващото беше, когато чух едно малко момиченце да пита баща си „Тате, може ли да помогна на този батко?“ Бащата не само позволи на малката жива светлина и надежда за България да ми помогне в събирането, но и ме заговори да ме поздрави за делото.

Ето затова го правя – защото знам, че има едни млади бъдещи надежди, които чакат само да им бъде показан добрия пример, за да го продължат.

Доброто дебне от всякъде и чака да му подадете ръка“, написа в социалната мрежа младият мъж.

Пред Про Нюз Добрич Светослав сподели, че редовно събира отпадъци, нещастно попаднали извън опредлените за целта места. Събира ги още от училищна възраст. Започнал, когато бил в 6-7 клас. „Правя го, защото вреди на околната среда, а ние в нея живеем, от нея се храним, дишаме, пием. Ако не се грижим за нея, значи не се грижим за себе си. Човек, който не се грижи за себе си, е мърляч. Аз не се възприемам като такъв човек, следователно не желая и околната среда, в която се намирам да е в този си вид“, сподели младият човек.

По думите му, фасовете изобщо не са толкова безобидни, колкото си мислят някои хора. „Чудя се дали когато пушат у дома си, гасят фасовете в леглото си. Ако не, защо тогава ги гасят и заравят в пясъка, върху който лежат и стъпват? Значи са мърлячи, щом го правят“, смята Светослав.

Казва, че винаги е събирал отпадъци, където и когато може. „За мен събирането на цигари е както добро упражнение за мускулите на долните крайници, все едно е “фитнес”, така и начин да помогне на даденото място да се спаси от този отровен товар, оставен му от безотговорни хора.  

Ппочти всеки път, когато отиде на плаж, събира по една бутилка, независимо дали ще е от 0,5 или 1,5 л. “Някои хора ме мислят за “будала”, а други действително ми се радват и ме поздравяват“, обяснява Светослав. Убеден е, че не можем да спасим туризма на страната си с мръсни плажове, затрупани с фасове и пластмаса. Гръцкото море не е по-хубаво от нашето. То обаче притежава нещо, което ние нямаме – културни стопани. И докато не се превърнем всички ние, живеещите по българското Черноморие, както и гостите му, в добри стопани на морето – само ще си мечтаем за “културни туристи”. „Това не е отговорност нито на хотелиерите, нито на концесионерите. Защото българите имаме ужасно лошата черта да смятаме, че все някой друг трябва да свърши мръсната работа – друг ще събере боклука, друг ще изчисти плажа, нашето право е да мърсим, а другите ще ринат“, коментира Светослав.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *