Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

300 семейства в квартал „Изгрев“ в Добрич получиха храни от дарители от Германия

Около 300 семейства от квартал „Изгрев“ в Добрич днес получиха хранителните пакети. Всеки един от тях включва 2 кг брашно, един кг олио, захар, сол, макарони, боб, леща и ориз, съобщи ромският лидер Живко Стоянов. Получават ги както мюсюлмани, така и християни.

Те са закупени с дарение на стойност 3 000 лева, осигурено от роми, живели в квартала, които сега работят в градовете Волос и Манхайм в Германия.

„Подпомагането е за социално слаби от квартал „Изгрев“. Ние направихме всичко възможно, нуждаещите се граждани да се подпомогнат с хранителни продукти, за да могат тези хора също да сложат нещо на трапезата си“, каза Живко Стоянов. „Опитваме се да запазим социалното спокойствие, защото гладът е по-страшен от смъртта. Не търсим популярност, а да помогнем на нашия град, за да може в това извънредно положение, породено от пандемията коронавирус, да бъдем съпричастни“, добави той.

Стоянов благодари както на дарителите, така и на хората, които са се занимавали с организацията за закупуването и разпределението на хранителните продукти тук.

„Даваме пример за добро, за да не допуснем социално напрежение. Да няма бунтове на безработни и най-вече глад“, каза Стоянов.

Това е трета подобна акция, която се организира сред ромската общност в Добрич. Преди дни от дарители от България и чужбина бяха събрани около 7 000 лева за подпомагане на болницата в Добрич. „Ние сме български граждани, независимо от нашата етническа принадлежност. Ние също ползваме болницата. Аз съм онкоболен с рак на белия дроб. За мен е удоволствие да се занимавам с това. Така забравям за болката. Доброто е най-хубавото нещо, което да се прави на този свят“, каза Живко Стоянов. Обясни, че води разговори с  дарители от Шотландия за осигуряване на дарения, с които да се подпомогнат хората от квартала и за предстоящия празник Рамазан Байрам – 23 и 24 май.

c