Водещи новини Добричка Общество

Цяло село край Добрич се обедини и купи фургон на семейство, изгубило сина си при пожар

Със сълзи и думи на благодарност Димо от Малка Смолница получи фургона, за който съселяните му единодушно решиха да бъде закупен, за да има отново дом почерненото семейство

Фургон, оборудван за живеене, бе доставен днес в добричкото село Малка Смолница на Димо и Ваня Димови, чийто дом бе изпепелен наскоро при пожар. При него загина 28-годишният им син Методи.

Фургонът има една стая и санитарно помещение. Той бе разположен в двора, в който се намира и опожарената къща. Още с поставянето му живеещи на близо хора подариха на семейството канапе.

Припомняме, че пожарът избухна в следобедните часове на 10 ноември. При потушаване на пламъците в къщата пожарникарите откриха загинал 28-годишния син на семейството Методи. Младият мъж бе с психично заболяване, а родителите му – много бедни. Установена е и причината за пожара – неправилно боравене с печка на твърдо гориво.

Тихомир Колев

Фургонът е на стойност 4 500 лева. За Про Нюз Добрич кметският наместник на Малка Смолница Тихомир Колев припомни, че е закупен със средства от 30-те процента, придобити от продажба и отдаване под наем на общински имоти, предоставени за управление на населеното място. Той разказа, че решението е взето на общоселско събрание. По думите на кметския наместник със съдействието на фирмата-производител са получили фургон, който трудно би бил намерен на пазара на тази стойност. Колев сподели, че семейството, което е от ромски произход, не създава никакви проблеми, мъжът и жената са много всеотдайни и решението е взето от всички хора в селото безрезервно.

Много сме доволни, голямо нещо е това, сподели през сълзи Димо. „Да са живи и здрави съселяните ни”, пожела той. „Всичко е добре, само дето ми изгоря детето. Това е най-важното”, каза разплакана майката Ваня.

В момента семейството, останало без дом, е приютено от съседа Евтим и обитава една от стаите в дома му. Жената разказа, че когато е пламнал пожарът е била в болница, ампутирали са три от пръстите на единия й крак. Убедена е, че ако е била в дома си е щяла да спаси сина си. Тя сподели, че Методи бил подвижен, но не чувал и не можел да говори. Когато се родил го настанили в дом за деца с такива увреждания в силистренско село, но когато станал на 7-8 месеца родителите му го прибрали и си го гледали. Жената плаче и целува снимката на некролога.

В селото няма друг честен като Димо, сподели съседът Евтим. Посочи, че ако на пътя му падне мотиката ще я вземе и ще му я занесе. Пробвал го е да отидат да вземат дини от чужд бостан, но той не се съгласявал. Много му е давал пари на заем и винаги му ги е връщал. Съседът се е зарекъл през лятото на мястото на опожарената къща на Димо и Ваня да направи лятна кухня. Сподели, че ще са нужни около 2 000 лева и изрази надежда някой да им помогне да ги съберат.

С Димо и Ваня ще изкараме Коледа, сподели Евтим. Той казал на децата си да не им идват на гости със семействата си. Ще седнем четиримата на масата, ще си налеем по малко ракийка, после и винце за здраве е така ще празнуваме, каза съседът.

Follow Me:

Related Posts

  1. v VARNA GI IMA SASZTITE FURGONI NA SASZTATA PAZARNA CENA. DA NE MI RAZPRAVIAT CZE VIDITE LI KOI-ZNAE KAKVO SA NAPRAVELI OT FIRMATA PROIZVODITEL. I KOLKO KVADRATA E?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *