Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ: За турската общност в Добрич, която безплатно шие предпазни маски, пише „Дейли Сабах“

Някои доставят безплатен хляб, други шият маски, тъй като турската общност на България се мобилизира, за да помогне на балканската страна да се бори с огнището на коронавирус, пише един от големите турски вестници „Дейли Сабах“ /dailysabah.com/.

Той разказва за жените от читалище „Мевляна“ в Добрич, които се обединиха, за да шият безплатно маски. Тъй като маските в аптеките бързо се изчерпват и населението трудно може да си позволи да ги купи, жени-членове на сдружението за народна култура „Мевлана“ в град Добрич се събраха да помогнат. Четири жени започнаха кампания в социалните медии и шият маски безплатно за всеки, който се свързва с тях, пише вестникът.

Гюлхан Вейсел, ръководител на асоциацията, каза, че искат да дарят маски на всеки, който се нуждае. Нуртен Кьосе, която донесе шевната си машин в читалището, заяви, че е време за солидарност и помощ.

„Дейли Сабах“ припомня, че в България до сряда имаше 242 потвърдени случая и три смъртни случая, като страната въведе извънредно положение срещу огнището и затвори училища, ресторанти и барове. Страната е домакин на значително турско население, чиито корени датират от османско време.

Вестникът разказва и за жените в с. Бисерци, където също се събират, за да шият маски безплатно за нуждаещите се. Отделя място и на студента по право Ахмед Мехмед, който управлява пекарната на семейството си в село Люляково, област Бургас. Всеки ден младежът раздава безплатен хляб на обеднели възрастни хора от 15 села, които посещават пекарната.

c