Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Белокаменна чешма дари арендаторът Илия Стоянов на жителите на Кардам

Като излязла от приказка е новата чешма на площада, в центъра на село Кардам – подарък от местния арендатор Илия Стоянов.

Във всяко време да съградиш чешма е дело достойно за уважение и почит, но във времена като днешните, това е особено ценно. Вековна е тази българска традиция, според която добрият човек трябва да остави на поколенията нещо, което да им напомня за него. Чешмите са знак за благодарност, знак за грижа, смиреност и вяра.  Не са една и две българските народни песни, в които се възпява добродетелността на този, който е построил чешма. Да нахраниш гладния и да дадеш вода на жадния са едни от най-важните неща, които човек трябва да направи.  

Българинът гради чешма, когато иска да благодари и да се отплати, а водата е най-добрия начин за това, защото  при нея пътникът ще отпочине, ще се освежи,  ще се разхлади и ще спомене с добро и благодарност онзи, който я е направил.  В тези времена повече от всякога имаме нужда от такива мостове между традициите и съвремието, които да ни напомнят кои сме, какви сме и колко е важно да останем хора.

Не за първи път Илия Стоянов дарява и прави благородни жестове към хората на село Кардам. Не за първи път отделя от своето, за да сподели с другите и не за първи път показва и доказва, че и добруджанецът може да е благодетелен, да дарява без да очаква нещо в замяна. Дано има повече такива хора! 

c