Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

14.5 килограма премахна от теглото на жена от Добрич пластичният хирург д-р Вълчев

„Това е велик доктор!” Така започна разговорът ни с жена от Добрич, която благодарение на операция, извършена от единствения пластичен хирург в Добрич д-р Иван Вълчев, се разделя със страхотно увисналата кожа на корема си и с цели 14.5 килограма.

Жената е на 54 години, с много голямо наднормено тегло. След второто си раждане тежи 170 кг, с усилия успява да свали до 149. Споделя, че е правила какви ли не диети, нещата се получавали, но кожата й много увиснала. „Коремът ми беше до коленете. Вървях трудно, нищо не можех да правя в къщи, повече от 10 минути не можех да стоя права”, разказва добричлийката. В един момент, когато е на ръба и не може да се понася в тялото си, решава да вземе мерки.

Д-р Иван Вълчев й е препоръчан от негов колега още преди две години, но тя все не се решава да го посети. Отива при него не отчаяна, по-скоро безразлична към всичко. „Докторът е лъчезарен човек – още от вратата той ме предразположи, че може да говорим - споделя жената. – И нещата се случиха много бързо, не очаквах, мислех, че ще продължи месец-два”.

Операцията е направена на 12 август в Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик, където д-р Вълчев е началник на Хирургичното отделение. Извършена е абдоминопластика, при която е премахната коремната престилка с тегло 14.5 килограма. Операцията продължава почти четири часа. Разрезът е с дължина 1.20 метра, зашит е с над 110 конеца.

„Тази операция беше предизвикателство и за мен, защото аз съм правил много пъти такива, но точно с толкова много килограми не съм имал”, сподели д-р Иван Вълчев. По думите му целта не е била само да премахне коремната престилка, както при предни такива интервенции, а и да запази пъпа, да го постави на ново място. Лекарят сподели, че на жената й предстои втора операция, която ще е за оформяне на окосмената част на триъгълника, тъй като от напълняването кожата там също доста е поразтеглена и има неестетически вид. Тя обаче ще е може би след месец, след като пациентката се възстанови напълно. Д-р Вълчев е убеден, че ще спазва съветите му и ще отслабне – с ограничения в храненето и движение. И тогава – след половин или една година, ако има нужда, могат да бъдат направени и други корекции.

След операцията пациентката поиска да стане още на втория час, сподели пластичният хирург. На шестия ден е изписана.

Жената сподели своите прекрасни впечатления от екипа на д-р Вълчев. „Като се започне от старшата сестра до санитарката – всички са внимателни, имаха отлично отношение не само към мен. Вечер като са на смяна идват по два-три пъти да видят как е пациентът”, разказа тя.  

Съгражданката ни сподели, че два пъти се е обръщала за такава интервенция към софийски лечебни заведения, и двата пъти са й отказвали. По думите й малко лекари биха се наели на такава операция. Тя сподели, че брат й живее в Германия и се е чудил такъв хубав лекар е останал в България. „Има златни ръце”, категорична е добричлийката.

c