Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Осигурена е инвалидна количка на Детелин от Добрич, събраните средства отиват за друга благородна кауза

Бизнесмен, пожелал анонимност, е предоставил изправна акумулаторна инвалидна количка на Детелин Делев от Добрич. Както Про Нюз Добрич писа, 59-годишният мъж е с диагноза Детска церебрална парализа. За да се придвижва, му е нужна инвалидна количка. От няколко седмици обаче той беше затворник в дома си, след като акумулаторната количка, предоставена му от социалните служби, се е счупила. Той живее само с болната си 80-годишна майка, която също вече е трудно подвижна. Издържа се с 230 лева пенсия.

Според нормативната база, инвалидната количка, която е помощно средство, се предоставя за срок от 10 години. Тази на Детелин обаче се повредила необратимо на шестата година. Досега също се е чупила, но ремонти спасявали положението. Според техници обаче електрониката вече е необратимо повредена и количката не подлежи на ремонт.

Мъж от Добрич събира пари за инвалидна количка, за да не е затворник в дома си /допълнена/

След публикацията на Про Нюз Добрич много хора потърсиха връзка с Детелин с желание да помогнат. Както писахме, той досега е ползвал акумулаторна количка, тип скутер. Такава искаше да си купи, като за целта бе обявена банкова сметка.

Детелин Делев благодари на всички, които са приели присърце неговия призив за помощ и са превели по сметката му различни суми /между 5 и 1000 лв./: Сали Муса Сунай, Калина Красимирова Стоянова, Александър Ивов Иванов, Таня Венциславова Андреева, Розалина Евгениева Илиева, Пламена Петрова Стоянова, Даниела Добрева Димитрова, Галин Денчев Георгиев, Станислав Георгиев Иванов, Янка Георгиева Спиридонова, Свилена Евгениева Ташева, Кина Драгнева Костова, Атанас Василев Добрев.

Днес Детелин ни потърси, за да сподели, че бизнесмен, пожелал анонимност, му е предоставил акумулаторна инвалидна количка. Макар да не е нова, тя е в много добро състояние, и комплектована. И той вече с радост я използва.

В тази връзка той прекратява кампанията за набиране на средства за закупуване на нова инвалидна количка, каквото бе първоначалното му желание. Събраните по сметката 1925 лева той реши да предостави за друга благотворителна кауза – да подкрепи Антоанета Малева – майка на 38-годишния мъж, който почина през септември м. г. Той бе с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на парализа и тежки болки. Родителите му решиха средствата, които бяха събрани за лечението на Десислав Димов, да бъдат дарени за закупуване на скъпа апаратура, която помага за облекчаване на болката.

Недоживял лечението си мъж от Добрич ще спаси други от адските болки 

Става въпрос за устройството SpineMED® , което е най-модерната и ефективна процедура за консервативна декомпресия на гръбначния стълб и дисковете и пазарната му стойност е 94 000 евро. За закупуването на апарата обаче не достигат 11 000 лева, за които Антоанета Малева отправи апел за подкрепа.

c