Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Близначките Теодора и Костадинка са първите бебета на Добрич за 2020 г.

Теодора и Костадинка са имената на близначките, които са първите бебета от Добрич за новата 2020 година. Те са кръстени на двете си баби, съобщи пред журналисти майка им Виолета Драгнева.

Както вече писахме, близначките се родиха на 2 януари в 16.18 и 16.20 часа с тегло 2 кг.

Днес новородените бяха посетени от кмета на Добрич Йордан Йорданов. Той ги дари със сребърни монети и връчи актовете им за раждане. Традиционно подаряваме на първите бебета сребърни монети, още повече, че годината е високосна, каза Йорданов. Той им пожела да им донесат много щастие и късмет в живота.

Теодора и Костадинка - първите бебета на Добрич за 2020 г

Теодора и Костадинка са първите деца в семейството на Виолета Драгнева, която работи като отчетник счетоводство в частна фирма в Добрич и има магистратура „Финанси”. На 37 години е, децата и са заченати ин витро, чакани са 6-7 години. Ин витрото е извършено в Медицински център „Свети Иван Рилски” в Тутракан, Виолета изказва своята огромна благодарност на д-р Богомил Бойчев. Тя разказа, че израждането им е било  по спешност, това е станало благодарение на д-р Калина Дянкова и д-р Лъчезар Хаджиларски. Майката благодари и на персонала на Отделението по неонатология, където в момента полагат грижи за децата. Пожелавам си да сме живи и здрави, децата по-бързо да наддават, да ни изпишат и да се приберем у дома, при семейството, сподели Виолета.

От 28-29 работя тук, за първи път се раждат близнаци с абсолютно еднакво тегло, сподели лекарят в Отделението по неонатология д-р Надя Енчева. Тя посочи, че близначките са родени 6 седмици по-рано, били са в депресивно състояние. Дишането им е било подпомагано с апарат – при едното момиче два дни, при другото три. „В момента са в стабилно състояние, захранени са. Нищо не ни е притеснило особено по отношение на тяхното нервно-психическо развитие. В задоволително общо състояние са за килограмите и гестационната седмица, в която са родени”, сподели д-р Енчева.

Кметът Йорданов изказа благодарност на медиците, които са се погрижили за раждането на близначетата. Пожела им много бебета през 2020 година, по възможност - повече близнаци. Той посочи, че от страна на младите хора от Добрич има интерес към общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Припомни, че финансирането е в размер на 20 000 лева на година, като има възможност да се предложи завишение на сумата в новия бюджет.

c