Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Родолюбец от Добрич подреди портрети на великите българи във входа на блока си

Импровизирана изложба с портрети на войводи и известни българи и картини от величави събития подреди във входа на блока, в който живее, Тихомир Иванов от Добрич, известен с прякора си Шпингела. Четириетажният блок се намира по ул. „Любен Каравелов” 17.

Аз съм родолюбец, така Шпингела отговори на въпроса ни защо е решил да изложи картините. Той разказа, че се е заел с начинанието още през 2017 година, когато се е нанесъл във входа. На първия етаж, на който живее, са подредени портретите на войводи – Хаджи Димитър, Хайдут Пейо, Васил Левски, Райна княгиня и т. н.

„Това е историята на България, това са хора, които са дали живота си за нея”, сподели Иванов. На партера са поставени картини – боят на Шипка, залавянето на Васил Левски, слизането на Българска земя на Христо Ботев и четата му и други. В пространството към втория етаж са подредени снимки на известни спортисти – Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Кубрат Пулев и други. Това са хора, прославили България, ако не бяха те нямаше да я знаят, посочи авторът на импровизирана изложба.

Дейността на Тихомир Иванов няма да спре до тук. Той сподели, че има намерение да направи следващото стълбище с портрети на известни актьори – Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова и т. н. А на по-горното да подреди снимки на певци – Васил Найденов, Лили Иванова и други. Най-отгоре ще представи забележителностите на България –снимки от Белоградчишките скали, Нос Калиакра и други красиви места от България.

Шпингела разказа, че вади снимките от интернет, поставя ги в рамки и после ги реди. Първият етаж бил готов точно преди един 3 март.

По думите му повечето съседи и посетители на входа одобряват инициативата му и казват „Браво!” Имало обаче такива, които коментирали, че е кич. „Винаги има хора, които да не харесат. Нямаш право обаче да не го харесаш, не съм сложил някакви фолк певици, а портретите са на хора, които са си дали живота за тази държава”, категоричен е мъжът.

Тихомир Иванов с занимава с частен бизнес – собственик е на фирма, която се занимава с регистрация на автомобили. Преди месеци той стана известен в Добрич след като организира кампания за набиране на средства в подкрепа на Многопрофилната болница за активно лечение в борбата й с Covid-19. Благодарение на инициативата му бяха събрани 8 100 лева. В кампанията се включиха няколко фирми на негови приятели, но основно участваха обикновени хора, включително от Белгия и Германия. Междувременно неизвестни разбиха офиса на Шпингела. Пред Про Нюз Добрич тогава той изрази подозрение, че, вероятно престъпниците са мислили, че събраните средства са там. Парите обаче не бяха в офиса и малко след това бяха дарени на болницата в Добрич.

c