Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Бъдеще заедно пожела на Коледа за семейството си детето на пакистанец и българка от Балчик

Ще има ли Коледна приказка за детето на пакистанец и българката Гергана от Балчик

За Коледа едно дете в Балчик не си е пожелало играчка, не е поискало голяма количка или таблет. Поискало е единствено спокойствие за семейството си. Помечтало е за това неговото семейство да бъде като другите, да излизат, както другите семейства, заедно, без да не се страхуват от поредната проверка от полицията и без да се плашат когато се звънне на звънеца, а не очакват никого. Без да мислят, че следващия ден може да не са заедно, защото някой в ОДМВР Добрич си е позволил да вземе решение, с което да раздели семейство.

История като от филм

31-годишният пакистанец Акил Сарвар и 24-годишната българка Гергана са семейство, живеят в Балчик и имат 5-годишен син. Съвместният им живот е изпълнен с толкова премеждия, че би бил интересен сюжет за филм. От 5 години двамата съпрузи живеят в напрежение и в омагьосания кръг на съдебни и административни актове, тъй като в момента Акил е Никой в България – той няма виза, няма статут, няма работа и възможност да се грижи за семейството си. Според юристи в този случай са накърнени едни от най-важните човешки права. Случаят повдига и въпроса как в съдебната ни практика се прилагат българските закони и Европейското право.

Двамата се запознават в заведение в Норвегия. Там Гергана е сервитьорка, а той – барман.  Влюбват се. Според съдебни документи, в Норвегия той е получил отказ за закрила през 2013 година и е бил върнат в Пакистан. Тя също отива в Пакистан и там се женят. Това е скандално за близките на Акил, защото той е мюсюлманин, а тя – християнка. Родният му брат му казал, че ще се саморазправи с него и за семейството станало немислимо да остане да живее там. Двамата искат да дойдат в България, но се върнала само Гергана и родила момченце през 2015 година в Добрич.

„Процедурата е такава – за да дойде в България гражданин на трета държава и да се установи тук, той трябва да получи виза тип „Д“ по чл.15 от Закона за чужденците в РБ. Тази виза му е отказана, въпреки че когато е кандидатствал, той вече е бил съпруг на Гергана и са очаквали дете“, коментира пред Про Нюз Добрич юристът Петя Казакова от софийската правна кантора, която представлява Акил и Гергана.

Акил тръгва от Пакистан за България, като преминава нелегално границите. Стига до Турция, влиза незаконно с кораб в Гърция и там моли властите да му съдействат, защото семейството му е в България, а детето вече се е родило и той не го е виждал.

Гергана със семейството си (2020г.)

Гръцките власти му издават пасаван и той влиза в България на законно основание. Но няма виза. А от България той няма как да кандидатства за виза. Разрешението за продължително пребиваване му е отказано, защото освен виза той няма и свидетелство за съдимост. А в Пакистан няма свидетелство за съдимост и той представя полицейско удостоверение /според превода на документа/. Властите не го признават.

„Подали сме заявление за продължително пребиваване по извънредни причини, но пак ни искат тази виза. И сега най-фрапантното – ако Гергана беше не българка, а гражданка на друга държава от ЕС, например гъркиня, и живееше в България, се прилага друг закон и веднага на Акил щяха да му узаконят престоя“, поясни Петя Казакова.

Тя е категорична, че така издадени, административните актове накърняват едни от най-важните общочовешки права, признати и гарантирани от правото на Европейския съюз, а именно правото на семеен живот и правото на зачитане на висшия интерес на детето.

Отказът за продължително пребиваване е обжалван пред Административен съд – Добрич.

Съдебното решение

Както Про Нюз Добрич вече писа Акил Сарвар спечели делото по жалбата си срещу мълчаливия отказ на Директора на Областната дирекция на МВР-Добрич за предоставяне на еднократно разрешение за продължително пребиваване в България. Решението е на Административния съд в Добрич.

Съдът трябваше да се произнесе в едномесечен срок и решението е вече факт. Според него се отменя Мълчалив отказ за издаване на разрешение за продължително пребиваване на осн. чл. 24, ал. 7 от ЗЧРБ на Директор на ОД на МВР Добрич. Съдът изпраща делото като преписка на Директора на ОД на МВР Добрич за ново произнасяне по искането, в 14-дневен срок от постъпване на преписката,  при спазване на указанията по тълкуването и прилагането на закона, дадени в мотивите към решението.            

Съдът осъжда ОД на МВР Добрич да заплати на Сарвар сторените по делото съдебно-деловодни разноски в размер на 510 лева. Решението може да се оспорва с касационна жалба пред Върховния административен съд на Република България в четиринадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

Пакистанецът съди и ВАС и служба „Миграция“ за нарушение на Правото на Европейския съюз при постановяване на техни  актове. Делото е насрочено за февруари догодина.

Омбудсманът прояви интерес към историята на семейството

След редица спечелени дела обаче  все още не е издадено заветното разрешение за пребиваване. В резултат на медийния отзвук на делото със семейството са се свързали служители на Омбудсмана, който вече двукратно е бил сезиран. Подготвена е трета подред жалба до институцията, в която подробно е обяснено всичко направено до момента. От канцеларията на Омбудсмана са обяснили, че той вече работи по случая.

Казват, че когато едно дете си пожелае нещо в навечерието на коледните празници, то цялата Вселена помага това желание да стане реалност. За да се сбъдне една мечта, тя трябва да е истинска, желана и от сърце.

c