Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Д-р Митко Груев и д-р Михаил Михайлов от болницата в Добрич изтръгнаха от ръцете на смъртта две 60-годишни жени с Covid-19

"Да надхитриш онази с косата" - под това заглавие m.clinica.bg разказва за лекарите от реанимацията в МБАЛ-Добрич, които сътвориха чудо и успешно екстубираха две пациентки, прекарали седмици на командно дишане. Както Про Нюз Добрич първи съобщи, медиците от Отделението по анестезиология и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич сътвориха чудо и върнаха към живот две пациентки с Covid-19. Ето какво още разказват те:

Д-р Митко Груев

В началото на месеца, когато с всеки изминал ден положението в mногопрофилната болницата в Добрич ставаше все по-критично заради липсата на лекари, а директорът й бе уволнен заради лошата организация в условията на Covid-19, двама анестезиолози с оскъдния си екип спасиха две жени с изключително тежка форма на инфекцията. Те водиха близо 20 дни борба за живота на 60-годишните Гюляр и Дарина. С лекарства и най-вече с интубация лекарите ги излекуваха. Единият от тях е д-р Митко Груев - завеждащият Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ), другият е ординаторът д-р Михаил Михайлов.И двамата видимо се стесняват да се говори за стореното от тях, като за нещо изключително.

„Направихме това, което се изисква от всеки лекар в подобна ситуация, казва шефът на ОАРИЛ д-р Митко Груев. 

Лекари в Добрич сътвориха чудо и върнаха към живот две пациентки с Covid-19

Нямаш време за много умуване.


Премисляш за броени минути каква е практиката в борбата с новия коронавирус по света, какво си прочел в последната научна статия и според това, прилагаш смело. Защото онази с косата не чака. Един от двама ви трябва да бъде пръв. Целта е да не е тя.", допълва той. Колкото и късно да се прибере у дома след тежък случай, д-р Груев не си ляга преди да си е сверил часовника с това, което казват чуждестранните светила за Covid-19 и неговото лечение в специализираните електронни издания. Категоричен е, че дипломата не те прави лекар. За да имаш моралното право да лекуваш, трябва постоянно да научаваш нови неща, да си в крак с новото от твоята специалност в медицината. Затова той насърчава младите лекари за участия в семинари, научни срещи и online обучения. Независимо, че е завеждащ отделение, д-р Груев не се смущава самият той да седне зад банката в аудиторията на медицинско събитие.

„Ние, лекарите, сме длъжници на пациентите. Трябва да им дадем всичко, на което са ни учили и което сме научили, казва той.

Излекувана от Covid-19 изпрати благодарствено писмо до МБАЛ – Добрич

Добрич не е Ню Йорк,

но това не означава, че нашите болни заслужават по-малко от американците. Задължени сме, клели сме се с Хипократовата клетва. Когато я изрекох, беше най-силният момент в живота ми. Тогава осъзнах истински, че съм лекар", каза д-р Груев. И се вижда, че в думите му няма никаква поза. Той е завършил Медицинския университет във Варна, специализирал е анестезиология и практикува тази професия вече 43 години, все в болницата в Добрич. Съвсем не се изживява като супермен в бяла престилка. Не крие, че се е случвало да се чувства и безпомощен до реанимационното легло на пациента. Макар и да е наясно, че той и екипът му са направили всичко необходимо, дълго време след това се пита дали нещо, все пак, не са пропуснали.

Д-р Михаил Михайлов

Подобно на своя шеф д-р Михаил Михайлов,

работи в болницата от 1997 година. И подобно на него не брои часовете и минутите до края на дежурството. Когато двете жени Гюляр и Дарина са приети в болницата, състоянието им е безнадеждно. Мнозина лекари, дори в по-реномирани лечебни заведения биха вдигнали ръце пред тези случаи – и двете с висока температура и раздираща кашлица, но в съзнание. Медиците и до момента недоумяват как така те не са потърсили по-рано спешна помощ. Въпреки състоянието им, след кратко обсъждане с д-р Груев, д-р Михаил Михайлов ги включва на интубация нищо, че световните експерти в последно време се изказват против този метод и го допускат само при крайна нужда.

„Всеки случаи е индивидуален. За тях той беше подходящ, казва анестезиологът. – Напълно възможно е някои

анестезиолози да бъдат подведени

от факта, че пациенти, макар и в тежко състояние с нарушено алкално-киселинно равновесие и смущения в белия дроб, са адекватни и комуникират. Това ги заблуждава, че е рано за интубация. Ако се изчака по-дълго време и човекът не бъде включен към апарат, ще отпадне бързо. За кратко време ресурсът на организмът му ще се изчерпи, няма да може да ни помага в борбата с КОВИД-19", пояснява д-р Михайлов. Точно затова екипът взел решение да включи Гюляр и Дарина към апаратите. По думите му, двете жени са имали силна воля за живот, което също е помогнало за оздравяването им. Към момента няма други толкова тежки случаи, като техните. Лекарите в ОАРИЛ обаче са готови за нови, защото Добрич е областта с много висок брой заразени – 580 души от началото на пандемията до сега. Затова и медиците, макар и да не са на дежурство, са на разположение. Самият д-р Михайлов не помни

откога не е имал пълноценна почивка.

Когато е в болницата, по 8-10 часа, че и повече, е в защитно облекло - с шлем, ръкавици, маски и всичко необходимо. Не крие, че то в някои случаи пречи, но без него няма как да се влезе в отделението при болните. Въпреки че самият той, както и колегите му спазват всички санитарно-хигиенни изисквания, лекарят се безпокои да не занесе инфекцията вкъщи. Притеснението му е, че съпругата му е директор на детска градина. Освен това, те се грижат и за възрастните си родители, които като повечето пенсионери, са с куп хронични и рискови заболявания. Д-р Михайлов обича да пътува, но в следващите година и половина - две, докато трае пандемията, както прогнозира Световната здравна организация, не може да си представи, че ще пътува заради заетостта в болницата. Надява се обаче в края на септември или в началото на октомври

да вземе най-сетне отпуска

и да отиде на море поне за няколко дни, та дори времето да е лошо. Не че не е ходил това лято. „Бях там и то точно три пъти. Е, вярно е, че беше за по половин ден, колкото да поплувам малко", шегува се д-р Михаил Михайлов.  Преди закъснялата лятна ваканция, за която още не може да се каже, че му е в кърпа вързана, се надява да има поне два свободни дни, да мързелува пред някое научно-популярно предаване или поне да си пусне любимите Deep Purple.

Шефът на ОАРИЛ д-р Митко Груев също не е имал пълноценна отпуска, както впрочем и всички останали в болницата, откакто е започнала пандемията. За да компенсира липсата й, със съпругата си, пенсионирана медицинска сестра, използват всеки почивен ден да отскочат до вилата на 6 км от града. Твърди, че градинарската работа го разтоварва. И не пропуска да каже, че дори има успех в това начинание –

откъснал домат цял килограм

от собствената си реколта. Ако пък се случи и цял свободен уикенд, семейството непременно кани приятели на барбекю. Това са и най-сладките моменти в живота на съпрузите, откакто Covid-19 превзе света. Д-р Груев все още не е наясно дали ще бъде в почивка тази събота и неделя. Но въпреки това си е приготвил томче на Теодора Димова – любимата му съвременна писателка. Дори да отскочат до вилата само за броени часове, ще се разведри с някой и друг неин разказ.

Силвия НИКОЛОВА, m.clinica.bg

c