Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Цветна градина поддържа под терасата си 86-годишният дядо Митко от Добрич

Пъстра цветна градина краси пространството до една от т. нар. Кубинки срещу Летния театър в Добрич. Окото радват цветя, цъфнали дръвчета през пролетта, поддържани храсти. За тази градина се грижи Димитър Данаилов Иванов, или дядо Митко, както го наричат, който днес – на 3 май, навършва 86 години. С много любов за него пожела да напишем племенницата му Костадинка Георгиева и така да му честити личния празник.

Дядо Митко разказва, че когато преди години решил да се захване с градината, на мястото сварил пустош, празна ливада. Съседите му дори започнали да спират там автомобилите си. Първото, което направил, било да засади храсти, за да не влизат там. Сега мястото е облагородено и много приятно. В направената и поддържана от него градина е нацъфтял невен – в различни нюанси, има още цветове на здравец, люляк. Наскоро са прецъфтели нарцисите, както и плодните дръвчета – череша и праскова. Черешата вече е доста висока. Дядо Митко разказва, че лятно време децата се качват, за да наберат плодове, а той се притеснява някое да не падне.

Сега очаква да цъфнат креновете. В градината са засадени още четири рози, има мушката и димитровчета. Терасата на рожденика гледа към градината и той обича да й се наслаждава.

Дядо Митко се занимава не само с оформеното красиво място до блока си, има и лозе. Разказва, че преди дни е засадил 100 корена домати. Произвел е повече разсад, другите 70-80 кофички дал на децата си. Разсада приготвя на терасата си, където също има много цветя. Гордее се с индришето си, което е вече е  високо около метър и половина. Никога не съм виждал толкова високо индрише, много е красиво, цъфти като люляк, споделя Димитър Данаилов.

„Аз съм трудолюбив човек, сирак съм и всичко с двете си ръце съм постигнал“, разказва дядо Митко. Работи 30 години на едно и също място - като арматурист в строителен комбинат, където ръководи бригада от 10-15 души. Пенсионира се през 1991 година на 57 години. След това навлиза в частния сектор и 10 години работи във високото строителство, има обекти в жк „Добротица”, както и в района на  болницата.

Известно време живее със съпругата си на лозето, там отглеждат тримата си внуци. „Бяха през лятото при нас, по цял ден на терасата”, разказва Дядо Митко. След това започва да се занимава и с отглеждането на животни - кози, зайци, прасенца, кокошки. След 13 години се връщат в Добрич.

Димитър Данаилов има и друга страст – от десетилетия изследва историята на родовете си по бащина и майчина линия. Той е главен организатор за провеждането на първата родова среща на потомците от Вълчан-Бойчевия и Дордоевия родове през 2018 година. Заедно с племенницата си Костадинка Георгиева миналата година издават книгата „Добруджа – съхранена и пребъдваща с наследниците от род Вълчан-Бойчеви и род Дордоеви”.

Никога не съм пропускал празнуването на рождения си ден, споделя дядо Митко. И тази вечер ще го отбележи – с дъщеря си, двама от внуците си и с трима правнуци. Миналата година, по повод 85-ия му рожден ден, децата му подаряват 3-дневна екскурзия до Румъния и обикаля половината страна. „Сега им казвам: никакъв подарък. А те: Не може без подарък. Аз просто искам да почерпя децата си”, споделя рожденикът.

От три години дядо Митко самостоятелно поддържа апартамента си, не е поискал никаква помощ нито от дъщеря си, нито от сина си, който живее в София.

„Сам си чистя. Поддържам и външния си вид, и вътрешно. Искам да съм изряден пред хората”, споделя възрастният мъж.

Про Нюз Добрич честити рождения ден на Димитър Данаилов и му пожелава много здраве и дълголетие!

c