Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Седмицата 1-7 февруари: За заплатата на един кмет и предизборни интриги в Добрич

В Добруджа има живот - ежедневният новинарски поток е огромен и като главен редактор на най-четения сайт в областта зная от първо лице колко е трудно да избереш най-важното. Ето защо искам да споделя как изглеждаше седмицата в Добрич през моя поглед. С това поставям началото на нова рубрика в Про Нюз Добрич "Седмицата"

В понеделник публикувахме новината, че заплатата на кмета на най-малката община в област Добрич - Крушари, е увеличена на 3720 лева. И тук въпросът не е дали е законно – със сигурност е. Въпросът е дали в условията на пандемия, когато много хора останаха без препитание, кметът на община с 3 797 жители (по данни на НСИ към края на 2019 г.) трябва да получава заплата, почти колкото предложената за кмета на Русе.

През седмицата официално бе обявен първият водач на листа за предстоящите парламентарни избори. Въпреки спряганите имена на Таско Ерменков, Вяра Емилова, Атанас Зафиров, за първи път от десетилетия листата на БСП в област Добрич няма да се води от „парашутист“, а от областния и общински лидер Мая Димитрова. Тя не е родом от Добруджа, но живее и работи тук от години.  Интересно е на кое място в листата ще бъде досегашния народен представител Даниел Петков. Не е изключено причината да не е водач да е в това, че през мандата той бе близо до другия депутат от Добрич Красимир Янков, който напусна партията и създаде новия политически проект „Българска прогресивна линия". Интригата тук е къде ще се позиционира бившият кмет на Каварна Нина Ставрева. Случайно или нарочно, но в сайта на БПЛ са поместени снимки на Янков, Ставрева и нейни родственици, макар и да са стари. Междувременно Специализираният съд върна за доразследване делото срещу Ставрева за безстопанственост. А главният архитект от екипа й Камен Жейнов се раздели с поста заради изоставането в работата по новия ОУП на общината.

Дни наред Община Добрич остави в центъра на града да лежат паднали големи иглолистни дървета, само на метри от кметството. Но побърза да се похвали, че е отменена финансова корекция за 1,2 млн. лв. по проекта за водния цикъл, като спести, че решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд. През тази седмица обяви обществена поръчка за 584 638 лева за строителството на нова сграда на детска градина, нещо, което се случва за първи път от много години. С финансирането от МОН ще се построи нова сграда на мястото на дървената барака, където учат децата от предучилищните групи на ДГ „Слънчице“.

Друга обществена сграда в Добрич – тази на новия следствен арест, вече е завършена и въведена в експлоатация, съобщиха от Министерството на правосъдието. След като се оборудват и обзаведат помещенията, арестантите ще бъдат преместени в новите килии.

През седмицата беше обявен анализът на Института за пазарна икономика за Северна България. Според него ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в област Добрич е сред най-ниските през 2018 г. Подобно е положението и при нарастването на доходите на домакинствата.

На този фон дойде новината, че дефицитът на почвена влага при зърнените култури от края на миналата година е преодолян, което оказва благоприятно въздействие върху развитието на есенните посеви. Положителна е и друга новина от агросектора. Стана ясно, че през  първата година на производствена дейност на гръцката  свръх-модерна мелница в град Генерал Тошево е генерирала приходи от около 6 млн. евро и осигурила работа на 40 служители. Беше обявен новият й изпълнителен директор Калин Йонов.

Новият в.и.д. директор има от тази седмица и Езиковата гимназия „Гео Милев“ - Миглена Василева встъпи в длъжност и обеща да работи за промяна към по-добро. Тя пое поста от Милена Иванова, която след 26 години и половина начело на гимназията се пенсионира. Стана ясно, че другият училищен директор, който навърши пенсионна възраст, Невяна Люцканова остава начело на ОУ „Хан Аспарух” до провеждането на конкурс.

През тази седмица в град Генерал Тошево 100-годишнината си отбеляза най-възрастната жителка на общината – Добра Кирова Златарова. И още веднъж потвърди, че по-често жените в област Добрич достигат до вековна възраст.

Леко успокоение донесе новината, че за последните 14 дни заболяемостта от коронавирус в област Добрич е 41 на 100 хиляди жители, което я постави в жълтата зона. Тревожни обаче се оказаха данните за онкологичните заболявания, според които ракът на гърдата вече е най-често срещаната онкологична диагноза в областта. И Добрич е сред областите с най-висока смъртност от злокачествени образувания. Поредната жертва на коварната болест е майката на малко момченце Жулиета Василева, чиято борба за живот предизвика вълна от съчувствие и доброта.

През тази седмица се сбогувахме и с краеведа, родоизследовател и хореограф Иван Жечев, един истински българин, милеещ за род и Родина.

С желание да обединят добруджанци в името на кауза, която да прослави българските традиции, младите доброволци от БМЧК в Добрич обявиха амбицията си да поставят световен рекорд на Гинес с изработването на 17-километрова мартеница. И да го посветят на национален празник на България 3 март.

Станислава КРЪСТЕВА

c