Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Как се стигна дотам болната майка на две деца от Тервел да гладува и моли за помощ? (ВИДЕО)

Социалните работници в Тервел са се ангажирали да съдействат за ново освидетелстване от ТЕЛК. От септември тя ще има личен асистент

Трагедията на тежко болната Марияна Янакиева, която на 58 години тежи едва 33 килограма беше разказана във фейсбук от адвоката от Варна Петър Николов, когото отчаяната жена потърсила след три дни гладуване. Драмата предизвика цунами от съчувствие. И многобройни въпроси. Но главният е - защо една болна майка гладува с дни, след като двете й деца живеят в същия град.

Отговорите на този и други въпроси може да намерите във видеото.

През 2018 година Марияна припада, вероятно тогава е направила лек инсулт. Година по-късно пада и чупи ходило. Тогава става ясно, че има остеопороза. По време на рехабилитацията след това отново пада и чупи пета. Разбрали, че заболяването се задълбочава. Последното счупване е на коляно. Сама маха гипса и кракът зараства накриво. Успява да се придвижва в жилището си с проходилка. Но е толкова слаба, че не може да вдигне дори пасатора, за да пасира храната си

Марияна има син и дъщеря, които живеят в Тервел. Екипът ни се срещна със сина й Борис и приятелката му Карина, които до 4 юни тази година са живели заедно с Марияна и са се грижили за нея. Двамата работят в Общината в града. Те разказаха за годините, през които са живели заедно с Марияна, грижили са се за нея, издържали са я със стипендиите си за отличен успех, докато са учили. До момента, в който, по думите им, тя буквално ги е изгонила от апартамента. Така на 4 юни тази година Борис и Карина си тръгват, за да създадат свое семейство. Нещо, с което според тях майката на момчето не е била съгласна, макар Марияна да отрича.

Жена с тежка остеопороза от Тервел е в безпомощно състояние, търси подкрепа

82-годишната майка на Марияна, която сега живее с нея, обясни, че те искат едно – синът да продаде апартамента и да им купи малка къща, където възрастната жена да се грижи за болната си дъщеря и да я извежда с количката навън. Тя живее на село, но има само една стая, без баня и тоалетна.

Марияна няма достатъчно трудов стаж, за да може да получава социална пенсия. Решението от ТЕЛК е за 30% намалена работоспособност, което също не позволява да има т.нар. инвалидна пенсия. Затова социалните работници са се ангажирали да съдействат за ново освидетелстване. Подадена е молба за личен асистент.

Болната жена отхвърля варианта да бъде настанена в социална институция, където да има постоянна грижа и подходящо хранене. Категорична е, че няма да напусне дома, в който е родила и отгледала децата си.

Повече за взаимоотношенията на Марияна и децата й, за парите, приятелката, разрива в отношенията, болестта, апартамента и как се стигна до глада, както и намесата на социалните служби, ще научите от видеоматериала

c