Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На първа инстанция съдът отмени финансова корекция по водния цикъл в Добрич

Административният съд в Добрич отмени финансовата корекция, наложена за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изпълнение на инженеринг за реконструкция и разширение на Пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Добрич“, съобщиха от Община Добрич.

Припомняме, че този обект бе част от интегрирания проект за подобряване на водния сектор в гр. Добрич – фаза 1.

С решение от 4 февруари Добричкият административен съд отменя по жалба на Общината решение на главния директор на Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.  и на ОПОС 2014-2020 г., с което е приключен сигнал за нередност. 

Сигналът е свързан с установено нарушение при възлагане на обществената поръчка за реконструкцията на Пречиствателната станция за отпадъчни води, извършена по проекта за водния цикъл.

С това решение на Общината бе наложена финансова корекция в размер на 1 196 497.18 лева. Това са 5 % върху поисканите за възстановяване разходи по договора с Обединение „ГИС АКВА БГ“ на стойност 26 594 736,18 лв. без ДДС.

Съдът е преценил, че не е установено наличие на нарушение на европейското или национално право, което да води или би могло да доведе до необосновано разходване на бюджетен ресурс. Липсват предпоставки за определяне на действията на Община Добрич като нередност, а от там и за налагане на финансова корекция. На това основание решението за налагане на финансова корекция е отменено.

От решението по делото става ясно, че то може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

c