Водещи новини Общество

Почина заслужилият краевед и хореограф Иван Жечев от Добрич

На 82 години снощи почина краеведът, родоизследовател и хореограф Иван Жечев от Добрич, научи Про Нюз Добрич от негови близки. Отиде си един истински българин, милеещ за род и Родина

Иван Жечев Костадинов е роден на 1 януари 1939 г. в село Ръмник, Румъния. След сключване на Крайовския договор на 7 септември 1940 г. родителите му се заселват в село Тянево, Добричко. От 1963 г. до 1974 г. Иван Жечев е танцьор в Ансамбъл „Добруджа“ в Добрич. Има значителен принос за развитието на танцовата самодейност в село Тянево, Добричка община. Там той много години е танцьор и хореограф на любителския танцов състав. Бил е дългогодишен председател на Народно читалище „Васил Левски“ в Тянево, както и кметски наместник.

Хореографът и краевед Иван Жечев – истински българин, милеещ за род и Родина

На 20 август 2008 г. в бащината му къща в с. Тянево е открита музейната сбирка „Под бащината стряха“. Носител е на званията „Заслужил краевед“ (2008) и „Заслужил родоизследовател и краевед“ (2010).

Иван Жечев е автор на ретроспективните фотоизложби „Памет за нашите предци“, „Ваятели на добруджанския народен танц“, Чешмите на Добруджа“. На 20 август 2008 г. в бащината му къща в село Тянево е открита музейната сбирка „Под бащината стряха“. Автор е на книгите „Моите житейски пътеки“ (2009), „Елате и вижте“ (2014), „Дълг към род и Родина“ (2019).).

Книгата „Дълг към род и Родина” е юбилейна – през 2019 година той навършва 80 години и отбелязва 65 години творческа дейност. В нея са събрани в едно спомени, очерци, публикации, отзиви, благодарствени писма към автора, тя представя пред нас един истински българин, милеещ за своята Родина.

Светлина по пътя!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на близките на Иван Жечев!

Нека си го спомним и запазим частица от неговата любов към род и Родина!

Follow Me:

Related Posts

  1. Румен Стоилов says:

    Бог да го прости , поклон ! Много начетен човек, дискутирали сме по доста теми с часове…народен, добряк, с уникално чувство за хумор- и най-вече ЧОВЕК !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *