Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

In Мemоriam: Хората, с които Добрич се сбогува през 2020 година

Една тежка година, която за първи път в най-новата ни история ни сблъска със световна пандемия. Променихме начина си на живот, но най-тъжна е загубата на близки.  6 765 българи починаха от Covid-19. Отидоха си десетки лекари, медицински сестри, учители – хора, които се изправиха директно срещу опасността.

През годината се разделихме и с емблематични личности от Добрич и областта, оставили диря в здравеопазването, бизнеса, спорта, театъра, на музикалната сцена, в изобразителното изкуство, правото, политиката, образованието.

Почина дългогодишният директор на Бюрото по труда в Добрич Димитър Демиров

През януари на 81-годишна възраст почина учителят, общественик, читалищен деец, изпълнител на градска шлагери Мария Паскалева от Добрич. През последните години тя водеше състава за градски шлагери и патриотични песни към ТО на сляпо-глухите в Добрич, с които спечели многобройни награди.

Почина учителят и общественик от Добрич Мария Паскалева

Почина един от основателите на Български камерен оркестър – Добрич

In Memoriam: Почина инж. Венета Матева от Добрич

На 6 април почина Стоян Тодоров Нейчев – дългогодишен председател на ПТК „Житница“ в едноименното село. Бивш общински съветник в Община Добричка. В продължение на 25 години той бе начело на кооперацията, в която се обработват 20 500 дка земя и която неизменно беше сред първенците в Добричка област по икономически резултати. „Аз съм влюбен в земята“, споделя приживе Тодоров.

Почина дългогодишният председател на ПТК „Житница“ Стоян Тодоров

През април почина и  Людмил Бешков – депутат от 38-ото Народно събрание, политик , филолог, историк и наследник на видния добруджански краевед Любен Бешков, съобщиха близки до семейството.  Бил е учител, издател и драматург в театрите в Силистра и Добрич.
През 1997 година е избран за депутат в 38-то Народно събрание от групата на СДС Добрич. Изкарва пълен мандат, след това е административен директор на театър “Сълза и смях” София, началник-отдел “Социален” към Пета градска болница – София, а след това се занимава с частен бизнес.

In Memoriam: Почина бившият депутат от Добрич Людмил Бешков

На 4 май след дълго и тежко боледуване почина преподавателят по математика и зам.-директор на Природо-математическа гимназия „Иван Вазов” в Добрич Пламен Пенчев. Подготвял е едни от най-големите имена в математиката у нас и чужбина, сред които дългогодишния ръководител на националния отбор по математика, проф. Петър Бойваленков, който понастоящем работи в Института по математика и информатика на БАН, както и на създателя на Американска фондация за България Дико Михов, който има успешна кариера в областта на управлението на финансови активи в САЩ, както и на много други.

Почина известният математик Пламен Пенчев, зам.-директор на ПМГ „Ив. Вазов” в Добрич

Десетки мотористи в Добрич изпратиха загиналия състезател по мотокрос Светлозар Томов

Почина куклената актриса от Добрич Петранка Димова

Отиде си фотографът от Добрич Хари Балабанов

На 23 юли си отиде   художникът, преподавател и приятел Здравко Тошев, съобщават от Художествената галерия /ХГ/ в Добрич. На 2 август той щеше да навърши 71 години. Член на Съюза на българските художници, член на Дружеството на художниците град Добрич, както и на Сдружението на художниците-педагози град Добрич. Ежегодно участва в годишните изложби на Дружеството на добричките художници и Дружеството на художниците-педагози.

Почина художникът и педагог от Добрич Здравко Тошев

На 9 август   в Германия след дълго боледуване е починала Дора Малева от Добрич, съобщиха за Про Нюз Добрич нейни близки. Тя страдаше от онкологично заболяване. Дора Малева беше дългогодишен учител в Природо-математическа гимназия „Иван Вазов”. Заедно със съпруга си Енчо Малев ръководеха хлебозавода „Добруджански хляб“. Последно тя беше член на Съвета на директорите на дружеството.

Дора Малева изгуби битката с онкологично заболяване

На 14 август  на 70-годишна възраст от този свят днес си отиде известният добрички кардиолог д–р Ивелин Марков. Той е получил остро усложнение и е бил интубиран, след като преди дни тестът му за COVID 19 e бил положителен. Не е имал сериозни придружаващи заболявания. Д-р Марков имаше и политическа кариера, през 90-те години той бе лидер на СДС-Добрич.

Известният добрички кардиолог д-р Ивелин Марков почина от COVID 19

Почина известна преподавателка по пиано от Добрич, на 73 г. си отиде Светла Славова

Почина дългогодишната пианистка на Детски хор “Маестро Медникаров” Теодора Сотирова-Ненова

Почина Елена Енчева – библиотекар и помощник-ръководител на съставите в читалището в Тервел

Д-р Николина Кулева от Добрич е починала след усложнения от COVID-19. Д-р Кулева е била интубирана от няколко дни в интензивното отделение на МБАЛ Добрич, но е загубила битката с вируса. В последните години лекарката е работела в Дома за медико-социални грижи за деца. Била е преди време част от лекарската практика „Артемида“ в ДКЦ 1, давала е и смени в дежурния кабинет на джипитата в ДКЦ-то.

Д-р Николина Кулева от Добрич почина от COVID-19

Секретарят на Община Каварна Дарина Колишева днес е починала в болницата в Добрич, където се бореше за живота си след усложнения от Covid-19. Била е заводски социолог в ЗБТ – гр. Каварна, градски социолог, психолог в Помощно училище – интернат “Любен Каравелов”. От 1992 година е секретар на Общинска администрация в Каварна. Омъжена, с две деца.

Секретарят на Община Каварна Дарина Колишева изгуби битката с Covid-19

Студент по право и футболист е загиналият при катастрофа край Добрич младеж

На 75-годишна възраст почина бившият кмет на Добрич Йосиф Маринов.  Той ръководи областният град от 1991 до 1995 година. Йосиф Маринов е първият демократично избран кмет на Добрич. Издигнат е от Съюза на демократичните сили /СДС/.

Почина първият демократично избран кмет на Добрич Йосиф Маринов

Covid-19 покоси и едно семейство в Добрич – само дни след кончината на д-р Иван Димитров от усложнения от болестта си отиде и съпругата му – дългогодишния преподавател по български език и литература в ПМГ „Иван Вазов“ Весела Димитрова

Covid-19 отне живота на известния лекар от Добрич д-р Иван Димитров

Почина учител от Добрич с коронавирус

Почина бившият общински съветник от Добрич Красимир Попов

На 3 декември след боледуване почина директорът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич инж. Господин Господинов. Под негово ръководство училището се утвърди пред работодателите не само в региона, но и страната. Голям процент от възпитаниците му продължат своето обучение в технически и аграрни университети. Подобрена беше материална база, активизирана беше работата по проекти, включително и международни.  

Днес почина директорът на ПГ по аграрно стопанство в Добрич Господин Господинов

На 5 декември почина Пламен Пантелеев – управител и ръководител учебен център Автошкола „Пантелеев“ в Добрич. Той беше инструктор по кормуване, преподавател по теория и практика с над 22 години стаж. В резултат на дългогодишния опит и професионализъм на екип от специалисти днес „Автошкола Пантелеев” предлага високо качествено обучение на своите клиенти, което правят фирмата конкурентна на пазара.

Почина собственикът на Автошкола „Пантелеев“ в Добрич

Любима учителка на поколения в Добрич почина от Covid, броени дни след съпруга си

На 10 декември съдия Веселин Монов от Добрич изгуби битката с Covid-19. Той беше помощник-следовател при Окръжна следствена служба – Добрич, след това съдия-изпълнител към Районния съд в града, съдия, а от  20.10.2004г. два мандата бе административен ръководител на Районен съд – Добрич, след това отново бе редови съдия.

Covid-19 погуби бившия председател на Районния съд в Добрич Веселин Монов

Почина Чечо – бившия готвач от “Герана” в Добрич, на когото дарители помагаха

Любима учителка от Каварна загуби битката с COVID-19

Акордеонистът Гочо Петров от Добрич, създател на оркестър „Извори”, почина на 17 декември. Прекрасен изпълнител, който популяризираше добруджанския фолклор, добруджанските обичаи. Дълги години работи с танцови състави, а след това с пенсионерски клубове. Успява да възпита и да предаде своето майсторство на сина си Петър Гочев, който се развива като един от най-добрите добруджански изпълнители. Негов внук е поп-фолк изпълнителят Галин.

Почина известният изпълнител Гочо Петров от Добрич

След боледуване тази сутрин в Добрич е починал бизнесменът Христо Жорж Калинков. Той е бивш елитен състезател по конен спорт, шампион по офроуд, рокер. Беше част от екипа на бившия евродепутат и лидер на НДСВ Антония Първанова при някои от изборите през последните години

Почина бизнесменът и шампион по офроуд от Добрич Христо Жорж Калинков

След тежка борба с коронавируса, от този свят си отиде добричкият художник Кирил Петров. Работи в областта на живописта, дизайна, пространственото оформление и рекламата. Участвал е в национални и регионални изложби. През 1986 г. на националното биенале „ДИЗАРХ” е отличен с награда и диплом за „Работно място за електроника”. От 2000 г. е ръководител на школата по изобразително изкуство към Младежки център „Захари Стоянов” в Добрич. Работил е дълги години и като ръководител на Център за обществена подкрепа към Областния съвет на БЧК.

Художникът от Добрич Кирил Петров си отиде от този свят, покосен от коронавируса

Почина обичаната акушерка от Генерал Тошево Маргарита Белчева

През декември почина бившата капитанка на Локомотив (София) Стойка Владимирова Иванова. Родена е на 17 май 1948 г. в Богданово, Добричко. Играе за Добруджа (Добрич): 1962-1964. Владимирова е шампион с Локо през 1967 година, доказан лидер на силния тим тогава. Тя е част и от националния отбор, воден от Иван Гълъбов през 70-те. Има сребърен медал от шампионата на Стария континент от 1972-а година.

Почина легендарна баскетболистка, започнала кариерата си от Добрич

Почина съдия Ромео Симеонов от Районен съд – Добрич

На втория ден на Коледа почина д-р Ганка Андреева, известен невролог от Добрич. Тя изгуби битката с Covid-19. Д-р Андреева беше част от екипа на отделението по неврология към МБАЛ.  

Почина д-р Ганка Андреева – известният невролог от Добрич изгуби битката с Covid

Поклон пред светлата им памет!

c