Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Почина художникът и педагог от Добрич Здравко Тошев

Напусна ни художникът, преподавател и приятел Здравко Тошев, съобщават от Художествената галерия /ХГ/ в Добрич. На 2 август той щеше да навърши 71 години.

Роден в Добрич през 1949 г., Здравко Тошев завършва образованието си в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ – магистър по педагогика на обучението по изобразително изкуство. Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в СУ „П. Р. Славейков“ – Добрич.

Член на Съюза на българските художници, член на Дружеството на художниците град Добрич, както и на Сдружението на художниците-педагози град Добрич.

Участва в национални и международни изложби в Разград, Плевен, София, Варна, Констанца /Румъния/, Минск /Беларус/ и др. Творчеството на Здравко Тошев е  добре познато на добричката публика от самостоятелните му изложби в ХГ – Добрич през 1999, 2000, 2003, 2014, 2019 г. Ежегодно участва в годишните изложби на Дружеството на добричките художници и Дружеството на художниците-педагози.

„Тъжен е днешният ден за всички нас - приятели, колеги, ученици, ценители.

Поклон пред паметта на твореца, учителя, човека  Здравко Тошев. Сътвореното от него ще живее дълго”, допълват от галерията.

Про Нюз Добрич изказва съболезнования

на близките на Здравко Тошев

c