Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Почина първият демократично избран кмет на Добрич Йосиф Маринов

На 75-годишна възраст почина бившият кмет на Добрич Йосиф Маринов, научи Про Нюз Добрич.  Той ръководи областният град от 1991 до 1995 година.

Йосиф Маринов е първият демократично избран кмет на Добрич. Издигнат е от Съюза на демократичните сили /СДС/.

В книгата си "Кметовете на град Добрич" краеведът Атанас Пеев пише:

Йосиф Маринов е роден на 17 юли 1945 година в Добрич. Баща му Борис Велев Маринов е от Стара Загора. На младини е обикалял градове и села в Балкана и е продавал на ръка книги от известни наши и чуждестранни автори. Майка му Донка Димова е от село Торба лъжи, Габровско. По майчина линия тя е далечна потомка на Рачо Ковача. В нейния род преобладавали математиците и техниците, а по бащина линия – интелектуалците и музикантите. На Рачо и Донка се родили петима синове – Валентин, Андрей, Симеон, Йосиф и Елисей".

Интересното в биографията на Йосиф Маринов е, че до 1967 г. комунистическата власт не му разрешава да кандидатства във ВУЗ заради брат му, който през 1962 г. емигрира в Швеция. Поради тази причина Йосиф Маринов прави опит да избяга при него, но е задържан в Югославия и върнат в НРБългария, където е осъден за бягство (1965-1966). Излежава присъдата си в Централния софийски затвор. Работил е на кариера. Реабилитиран е през 1992 година. През 1977 г. завършва задочно ВМЕИ-Варна, специалност „Радиотехника и телевизия”.

Йосиф Маринов работи по девет години в Завода за апарати за високо напрежение като стругар и в Завода за електронна и нестандартна апаратура, където прототипният му участък се занимава с развойна и внедрителска дейност. Разработва и внедрява нестандартни микропроцесорни устройства за подобряване на технологичните процеси в нашите предприятия. За постижения в професионалното си изграждане на изложението в Пловдив е награден със златен медал /1987/, а по линия на ТНТМ /техническо и научно творчество на младежта/ пак там – със златна значка.

Йосиф Маринов е сред осмината кметове у нас, които през 1992 година преминават обучение по правителствена програма на САЩ за местно самоуправление. На такова обучение някога са били Маргарет Тачър и Саддам Хюсеин. През 1994 година преминава обучение по демокрация и преход към демократично управление, финансирано от Фондация „Конрад Аденауер” в Германия.

Инж. Йосиф Маринов е кмет на Добрич от 13 октомври 1991 до 13 октомври 1995 година. /Според друга справка това е времето от 20 октомври 1991 до 11 декември 1995 година/. В екипа му са: Атанас Печански – първи заместник кмет, и зам.-кметовете инж. Владимир Ханджиев, Никола Атанасов /заменен с Владимир Банов/ и Веселин Бончев. Общински съветник е от 1995 до 1999 година. По време на неговото управление председател на Общинския съвет е Коста Коларов, припомня книгата на Атанас Пеев.

След кметуването си Йосиф Маринов беше осъден на 5 години лишаване от свобода от Районен съд – Добрич по обвинение, че като длъжностно лице през 1995 г. е присвоил 200 000 неденоминирани лева, собственост на Общината. През 2008 г. Окръжният съд в Добрич промени присъдата на три години условно „лишаване от свобода” с изпитателен срок от 5 години.

Йосиф Маринов е починал на 13 ноември 2020 г. Погребението му се е състояло на 15 ноември 2020 г.

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на близките му!

c