Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Почина учителят и общественик от Добрич Мария Паскалева

На 81-годишна възраст почина учителят, общественик, читалищен деец, изпълнител на градска шлагери Мария Паскалева от Добрич.

Мария Паскалева е родена и израснала в село Победа в семейството на будни, прогресивни родители. От малка е слушала разказите за своя прадядо Паскал, който е живял в Украйна, помагал на хиляди българи по време на Кримската война. А пък майката на нейния баща Каля е внучка на страшния хайдушки войвода Хайдут Пейо.

Мария Паскалева още на 18 години завършва педагогика в Добрич и става учителка в родното си село. Учителствала е там 15 години, но не само, а и активно е участвала в обществения живот на селото. Била е профсъюзен деец и художествен ръководител на смесен хор от осемдесет хористи в  Победа, битова вокална група в Котленци, участничка и солист в естрадния състав към читалището. Също и в театралния състав. Навсякъде е била и участник, и ръководител, но никога не е работила срещу заплащане, а единствено от любов към това, което върши. За доброто на хората. Отплатата й са били многобройните награди и отличия от окръжни и национални представяния и фестивали. Наред с тази активна дейност върви и обучаването на децата в училище.

През 1972 г. постъпва на работа в Добрич първо като дружинен ръководител, а по-късно и като учител. Придобива по-голяма квалификация и става базова учителка. Изнася уроци както пред колеги, така и пред студенти от Учителския институт в Добрич. При нея са се обучавали и студенти на държавна практика.

След пенсионирането си Мария Паскалева продължава да участва активно в обществения живот. Тя е член на читалище "Йордан Йовков-1870 година" и пее в хора на учителите. Отново се включва в активна профсъюзна и партийна дейност. Член е на БСП. От 1994 г. е секретар на ППО "Център".

От 1993 г. е участник в Състава за градски шлагери „Добрич” към читалището, с който са донесли много награди и отличия от фестивали в Петрич, Пловдив, В. Търново, Варна и други. Участвали са в създаването на филм за предаването "Минаха години", който през 2002 г. беше прожектиран в Осло, Норвегия. Два пъти са гостували в предаването на Бони Милчева в TV "Скат". Гостували са на българи в Украйна.

От 2004 г. Мария Паскалева Соди състава за градски шлагери и патриотични песни към ТО на сляпо-глухите в Добрич. И тук успехите са многобройни - награди от фестивали в Пловдив, Варна, Перник и на Световния фестивал на хора с увреждания във Варна и Пловдив.

Източник и снимка: zvuk-i-svetlina.eu

Поклонението ще се състои утре в дома на Мария Паскалева, а по-късно ще бъде погребана в родното си село Победа.

Про Пюз Добрич изказва искрени съболезнования на семейството на Мария Паскалева.

c