Водещи новини Общество

Художникът от Добрич Кирил Петров си отиде от този свят, покосен от коронавируса

След тежка борба с коронавируса, от този свят си отиде добричкият художник Кирил Петров. Неговите близки и приятели, колеги и ученици ще го запомнят като талантлив творец, принципен и честен човек.

Кирил Петров е роден на 15.03.1947 г. в Добрич. Работи в областта на живописта, дизайна, пространственото оформление и рекламата. Участвал е в национални и регионални изложби. Завършил е Художествена академия „Строганов” в Москва със специалност „Пространствено оформление и дизайн”.

Работил е в областта на пространственото и художествено оформление на различни обекти и събития. Участва в проектирането и изпълнението на десетки изложби на машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост, както и в първите изложения на Добрички панаир, на които е главен проектант от самото му създаване. Работи по интериора и екстериора при построяването на новия корпус на завод ЗЕНА, а по-късно и като дизайнер-проектант към Института за дизелови двигатели и КММ в Добрич. По негови идейни проекти е разработен дизайнът на първите произведени дизелови малогабаритни трактори и дънпери, много лога и запазени марки, част от които са регистрирани в ИНРА.

Успоредно с работата си като дизайнер, от 1975 г. насам участва в почти всички изложби на Дружеството на художниците в град Добрич, националните изложби „Земята и хората”, както и националните изложби на преподавателите по изобразително изкуство.

През 1986 г. на националното биенале „ДИЗАРХ” е отличен с награда и диплом за „Работно място за електроника”. От 2000 г. е ръководител на школата по изобразително изкуство към Младежки център „Захари Стоянов” в Добрич. Работил е дълги години и като ръководител на Център за обществена подкрепа към Областния съвет на БЧК.

Поклон пред паметта му! Про Нюз Добрич изказва съболезнования на близките и семейството на Кирил Петров.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *