Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

С венци, цветя и едноминутно мълчание Шабла отбеляза 187 г. от рождението на Васил Левски

На днешния 18 юли пред бюст-паметника на Васил Левски в Шабла, жители, гости на Общината и представители на институции отбелязаха 187-годишнината от рождението на Апостола. Церемонията започна в 9:00 часа със стихотворението „Васил Левски“ от Ангелина Жекова в изпълнение на Йордан Мичев – възпитаник на ДГ „Дора Габе“.
Водещият Илиян Христакиев – старши експерт „Културно-историческо наследство“ прочете кратка ретроспекция за живота, делото, идеалите и смъртта на Дякона.
„Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта. Парадокс и до днес остава фактът, че за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Левски. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувство за вина, че никой навремето нe е направил опит да го спаси по пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет“, бе част от словото на г-н Христакиев.
С едноминутно мълчание присъстващите се преклониха пред делото и саможертвата на Апостола. Венци и цветя поднесоха кметът на Община Шабла Мариян Жечев, председателят на общинския съвет д-р Йорданка Стоева, представители на институции, граждански организации, политически партии, жители и гости на града и общината.
c