Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

„Джаз до морето“ срещна публиката в с. Езерец с български и румънски музиканти

За пети път в шабленското село Езерец се проведе „Джаз до морето“, наричан от феновете на музикалния жанр „Джезерец“. Празникът срещна публиката с български и румънски музиканти.

Първи на сцената излязоха тромпетистът Михаил Йосифов, пианистът Васил Спасов и контрабасистът Димитър Карамфилов, познати като „Трио Михаил Йосифов“. Спасов, който е и композитор, работи от години в чужбина, но има проекти и с български колеги. Завършил е Музикалния колеж в Бъркли. Пише аранжименти за Биг бенда на БНР, основател е на група „Фънкалеро“ и част от „Зона Це“. Преди дни той бе сред участниците в Международния джаз фестивал „Варненско лято“ заедно с Михаил Иванов - контрабас, и Атанас Попов - барабани. 
В Езерец триото изпълни авторски композиции на Васил Спасов.

Публиката м Езерец се наслади на гласа на Вера Шандел. През 2010 година тя се обръща към суинга с триото Sentimental Swingers, където взе участие с Андрония Попова и Десислава Андонова. Позната е от проекта й „Джаз будоар“ с Ангел Заберски. Често си партнира и с Михаил Йосифов. 

Румънското участие бе от дуото „Sorin Zlat“ в състав Сорин Злат – пиано, и Каталин Милнеа – саксофон. Пианистът Злат е също композитор и аранжор. Лауреат е на престижни конкурси по света, сред които Jazz competition във Франция и Флорида. Обявен е за „Музикант на годината“ в Румъния. Свирил е на фестивали в Монтрьо, Белгия, Любляна. Неговият колега Каталин Милеа е саксофонист, композитор, преподавател в Музикалната академия в Букурещ.

На сцената в Езерец Вера Шандел се изяви също с Пламена Костова – вокали, и Павлета Проданова – пиано, която е и организатор на фестивала.

Днес „Джаз до морето“ организира образователно събитие за децата, което се проведе в Зеления център в Шабла. Там се състоя традиционната работилница за деца, където участниците се запознаха по-отблизо с джаза и инструмента тромбон.

c