Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

За седма поредна година в „Двореца“ Балчик ще се проведе Седмица на италианската култура

За седма поредна година В „Каменна зала“ на Държавен културен институт Културен център „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура.

На 21 юли в 18:00 ч. ще бъде открита изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на италианското оперно изкуство в списъка на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство.

Колекцията е от фонда на Международния артцентър „Антино“ в Рим, изготвил кандидатурата на проекта. След приемането й на 6 декември 2023 г. центърът е основен партньор в цикъла „Операта – музикалната живопис“, организиран всяка година от Консулският кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуинио, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата.

Откриването ще продължи с изпълнения на популярни италиански песни на хор "Морски полъх" при читалище „Ф. Кутев“ Варна.
От 21:00 часа на Открита сцена на „Двореца“ е традиционния Гала концерт на солистите на Държавна Опера Варна. Ще чуете незабравими арии от италианската оперна класика. Художествената изложба остава експонирана до 30 Юли 2024 г.
Събитията са част от Фестивалната програма на Двореца "In The Palace".

c