Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Защо в юлските жеги морската вода край Шабла изстина до 10 градуса

Метеоролозите регистрираха тези дни, когато температурата на въздуха беше в граници между 38 и 41 градуса, температура на морската вода в района на Шабла от 10 градуса. Подобни ниски температурни стойности са отчетени и на други места по крайбрежието - край Шкорпиловци и в някои малки заливи. В същото време преобладаващата температура на морето по българското крайбрежие на Черно море бе между 24 и 26 градуса.

"Продължителното въздействие на вятъра от една и съща посока в последните дни е причина температурата на морската вода в района на Шабла да падне до 10 градуса. Под въздействие на постоянния вятър слоевете топла вода в шелфовата зона отиват навътре, а по-долните студени пластове се издигат на повърхността", обясни аномалиите в морето в най-горещия ден през месец юли Доротея Колева, дежурният синоптик в НИМХ- Филиал Варна. - "Явлението се нарича ъпуелинг (upwelling) и с обръщането на вятъра ще отмине, както и ефектът му, т.е. температурата на водата ще се повиши, няма да остане така ниска до края на лятото", съобщи Радио Варна.

Морската вода край Шабла днес изстина до 10-12 градуса, очаква се да спадне до 9 градуса

Ето и допълнителната информация, подготвена от гл. ас. д-р Венета Тодорова от НИМХ - филиал Варна, за крайбрежния upwelling пред нос Шабла, наблюдаван от 24.07.2023 г.

Баричното поле над Черноморския басеин се преустрои в антициклонално, вятърът по северното крайбрежие придоби за дълъг период от време южна и югоизточна компонента. Брегът по нашето Черноморие е с различна ориентация спрямо морето, а в районите северно от н.Калиакра, както и на юг от н.Галата до Бяла тази посока на вятъра и неговата скорост, непревишаваща 10 m/s, става предпоставка за чувствително, често рязко понижение на температурата на морската вода и поява на явлението "upwelling". Сутринта на 24.07. по българско крайбрежие морската вода беше с температура между 23° и 26°, като до обяд на север от н.Калиакра до Дуранкулак тя се понижи до 9-10°, в района на Шкорпиловци до 17°. Промяна към повишение се очаква или при смянана посоката на вятъра, или при силата му.

По дефиниция явлението "upwelling" (ъпуелинг) представлява "издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона близо до бреговете от дълбочина 300–500 м към водната повърхност, вследствие продължително действие на вятър с посока от брега към морето, както и при сгонни явления, възникващи при продължителни южни, югозападни и югоизточни ветрове”. Температурата на водата в близост до брега се понижава, солеността й се увеличава, както и разтворения кислород и биогенните елементи. Движението на водната маса в дълбочина, възникващо при споменатите условия, се извърша по спиралата на Екман, като отклонението на потока в северното полукълбо е надясно, поради действащата сила на Кориолис.

Източник: Радио Варна

c