Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Право на отговор от Община град Добрич

За съдебната такса от 10 лева по жалбата в Административния съд на Кмета на Добрич срещу решение от извънредната сесия

Половин час след получаване на разпореждането на Административния съд в Добрич за плащане на такса от 10 лева, същата е внесена на пос терминала на съда и с молба съдът е уведомен за това.

Това става ясно от Право на отговор, което получихме днес от Община град Добрич във връзка с публикацията ни от вчера, 17.07.2024 г.  „Кметът на Добрич обжалвал решение от извънредната сесия, но не платил 10 лева такса“.

В него от Пресцентъра на Община град Добрич посочват още, че е налице различна съдебна практика и отделните състави на Административен съд Добрич подхождат по различен начин по отношение на таксите.

„Като пример може да бъде посочено  друго идентично дело № 242 от 2024 г. на Добрички административен съд, по което страни са отново Кметът на Общината и Общински съвет гр. Добрич. Съдът даде ход на делото без да изисква заплащане на държавна такса от 10.00 лева“, посочват от Пресцентъра на Общината.

Подчертаваме, че екипът на Про Нюз Добрич в публикацията си по никакъв начин не е коментирал действията на Кмет или администрация, а единствено информира какво се посочва в Разпореждане №1450 от 17.07.2024 г., както може да се види от прикачения файл.  Това, че съдебната такса е платена половин час след получаване на Разпореждането, по никакъв начин не променя съдебния акт и основанието за него.

Въпреки това и, въпреки че за пореден път в Право на отговор на Община град Добрич се съдържат неоснователни квалификации и внушения по адрес на Про Нюз Добрич, публикуваме пълния му текст без радакторска намеса.

 

Община град Добрич за пореден път отчита опит на интернет сайт „ПроНюз“ да прави внушения с твърдения, които не отговарят на истината.

В своя публикация, неподписана от журналист, сайтът твърди, че „Кметът на Добрич обжалвал решение от извънредната сесия, но не платил 10 лева такса“.

Община град Добрич, спазвайки законовите норми вярва, че истината няма две лица и за пореден път горепосоченият сайт прави опити за дискредитиране на институцията и хората работещи в нея. Категорично не е работа на кмета, на която и да е община да „внася такси“. Това е в задълженията на експертите и подобни твърдения обиждат служителите на общинска администрация.

Община град Добрич не е получила запитване от сайта по конкретния казус, затова ползва правото си на отговор.

На основание чл. 84, т.3 от Гражданския процесуалния кодекс, Общините са освободени от заплащане на държавни такси, освен по искове за частни общински вземания и права върху вещи – частна общинска собственост. Водейки се от тази разпоредба, някои от съставите на Административен съд Добрич по образуваните от тях дела не ни определят за внасяне държавна такса. Поради това, жалбата е внесена в съда без да се заплати такава, като е изчакано разпореждане на съда в тази посока. 

С Разпореждане № 1450 от 17.07.2024г. по АД № 342 от 2024г., Добрички административен съд даде възможност на Кмета на Община гр. Добрич в срок до 12,00 часа на 19.07.2024 г., да представи в Административен съд – Добрич, документ за внасяне на дължимата държавна такса в размер на 10 (десет) лева.   

c