Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Доброволци ще чистят античната крепост Кария утре, очакват уникални открития

Само за няколко часа група ентусуасти от Добрич и Шабла преди дни  разчистиха от избуялата растителност и битови отпадъци северния сектор на археологическите разкопки под фар Шабла, съобщават от Регионалния исторически музей. 

Екипът включваше граждани със солиден стаж в работата, като доброволци и деца със солиден стаж в игрите край морския бряг. В събитието участваха и научният ръководител на международната археологическа експедиция Кария, както и главният експерт към отдел "Култура" на община Шабла. Откри се позабравена през годините гледка – двуметровата стена на ранновизантийското укрепление и основата му, датираща от времето на късната римска империя, северната кула на квадрибургиума. В хода на работата възникна идея за разчистване на сектор юг на археологическия компленс.

Там учените очакват да отрият основи на ъгълова кула от късноримското укрепление-квадрибургиум, външна защитна стена-протеихизма, останки от питоси, крепостна кула от ранновизайтийския кастел, основи на ранновизантийско жилище, част от антична винарна.
Очаква се по този начин да се разкрият величествените останки на Кария-древното лице на Шабла.

От Регионалния исторически музей в Добрич канят всички желаещи да се включат в почистването на историческото място. Сборен пункт-под фар Шабла. Сборният пункт е в 9 сутринта на 28 юли. Събитието ще бъде подпомогнато от община Шабла, информират от музея.

c