Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Ути приготви огромно кюфте на барбекю за гостите на Празника на плодородието в Шабла

Ревю на носии и мачкане на грозде зарадваха жителите и гостите на Шабла

Деветото издание на Празника на плодородието се проведе в Шабла. В градския парк своите богато отрупани и украсени щандове – над 30, бяха разположили народни читалища и кметства, земеделски и местни производители и гости.
На входа на парка посетителите имаха възможността да разгледат изложба с фотоси от минали години, запечатали слънчевите лица на добруджанките, произведените от тях плодове и зеленчуци или най-интересните моменти от предходните издания на Празника на плодородието.
Вървейки към сцената, от двете страни на цветните алеи виждаме красиво украсени щандове отрупани с местни блюда – тестени, безмесни, местни и рибни.
Почти до сцената, под сянката на дърветата бяха разположени пернати екземпляри, които със своите звуци предадоха една по-колоритна картина на събитието.
В шатра самодейците от пенсионерски клуб „Надежда“ Шабла пресъздадоха обичая „седянка“ – жените плетат, предат и пеят, а мъжете ронят царевица.
До сцената беше „работилницата“ на Петър Бъчваров или познатият на всички от телевизионният екран Ути. Неговите помощници приготвиха огромно кюфте на барбекю, което се съревноваваше по-вкус, но не и по големина с това на кметския екип от община Шабла. Жури с председател Марек Олеховски (кмет на Терешин) определи кметското кюфте за най-вкусно. Наградата – бутилка вино бе връчена от председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева на кмета на общината Мариян Жечев.
С ревю на сцената гостите на града се върнаха мислено назад, когато момите и жените са се обличали с народни носии в делник и празник. За колекцията разказа Жана Рачева. Красивите добруджански носии са от частната колекция на Красимира Нанева от Шабла. Представиха ги танцьорите от танцов състав „Българка“ при НЧ „Зора 1894“ в града.
За публиката, за нейно величие публиката имаше богата програма – певчески и танцови състави от общината и Каварна.
Преди изпълнителите да се качат на сцената, отец Павел Максимов извърши празничен водосвет.
Деца от ДГ „Дора Габе“ Шабла представиха композицията „Есенни дарове“.
С огромен интерес присъстващите проследиха обичай „мачкане на грозде“ – в каменно корито бе поставено набраното грозде. Преди самото „мачкане“, нозете им се измиват и те започват. Облечени са отново в народни носии. Гроздовият сок се събира и раздава на уморените берачи.
Докато течеше програмата на сцената жури с председател Ути Бъчваров и членове Йордан Недев – майстор-готвач, родом от Смин и Иванка Господинова – организатор на празника в предишни издания и дългогодишен служител в общинската администарция оценяваха буквално всичко – по вкус, замисъл и красота.
В категория „Най-едър зеленчук“ наградените са Георги Букуров от Езерец с две грамоти, Веселин Йорданов от Дуранкулак и Георги Георгиев от Шабла.
За „Най-едър плод“ грамоти получиха Живко Керчев от Пролез, Весел Калчев от Варна, Борислав Василев от Дуранкулак и Никола Маринов от Тюленово.
Наградата за най-добре аранжиран щанд отиде в Тюленово. Най-богат щанд беше този на Пролез.
Най-вкусин местни и национални ястия бяха приготвили в Черноморци. Най-нестандартен в добрия смисъл бяха подредили жителите на Езерец. В Дуранкулак отиде наградата за най-характер обреден хляб. В Граничар бяха сготвили най-вкусното тестено изделие. Специалната награда на журито за семейто участие отиде при ЗП „Димитър Мянков“ Дуранкулак и техния щанд с продукти от лавандула. Стефан Исев от Шабла бе отличен за земеделски производител на годината с най-добро участие на празника.

Този пищен Празник на плодородието не би бил възможен без дарителите:
* Фирмени магазини „Мийт“ ООД, дарили кайма за кюфтетата на двата отбора;
* Пекарна „Драгомира 96“ гр.Каварна, осигурила 500 бр. хлебчета;
* Фирма „Агродес АА“ ООД гр. Каварна;
* Димитър Марчев и Сашо Василев от с.Крапец, осигурили зеленчуци за барбекюто на Ути.

Водещ на това издание на Празника на плодородието и на всички предходни беше нашият съгражданин, актьорът Димитър Ялнъзов.

c