Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Без дебат на дебата за референдума за изграждане на ветропаркове в община Добричка

Жителите на община Добричка отново заявиха, че няма да оставят Добруджа да бъде „засята“ с ветрогенератори

Очакваният дебат на организираната от Община Добричка среща във връзка с подготвяния референдум за изграждането на ветроенергийни паркове не се случи. 

Областният управител на Добрич, инвеститорите и Българската ветроенергийна асоциация не се отзоваха на поканата на кмета Соня Георгиева. Целта на срещата бе да дам възможност на всички заинтересовани страни да изкажат по въпроса за изграждане на ветроенергийни паркове на територията на община Добричка, както и да може населението от общината да се запознае с различните гледни точки по темата.

Областният управител Румен Русев е изпратил писмо, с което информира, че поради служебни ангажименти не може да присъства. „Като областен управител моята основна задача е да спазвам върховенството на закона и да спазвам интересите на жителите на област Добрич, като провеждам държавна политика“, се казва в него. И допълва, че съдът е този, който безпристрастно и компетентно ще отсъди има или не нарушение на закона.

Прочетено бе и становище на Българската ветроенергийна асоциация, което бе посрещнато с гневни възгласи. Както по-рано съобщихме,  с мотива, че всички действия по организацията на референдума са незаконосъобразни, БГВЕА е взела решение да не участва в насрочената публична дискусия, защото не би искала да бъде асоциирана с незаконни действия и да бъде употребявана политически.

Много от изказалите се на срещата изразиха недоволството си, че представители на инвеститорите не присъстват, за да зададат въпросите си към тях.

„Не можеш да говориш за дебат, а да не застанеш лице в лице с хората, за да защитаваш позицията си“, заяви председателят на националната инициатива „Бялата лястовица“ Владимир Калчев. Той попита „Защо проектите са предимно върху поземлени имоти, представляващи земеделски земи, които са обявени за основно национално богатство и са предназначени за земеделски цели?“ По думите му това ще рефлектира негативно върху земеделието, което е основния поминък на населението в община Добричка. Както и дали има инвестиционно намерение, което някъде да им е отказано немотивирано.

Притесненията на пчеларите сподели председателят на сдружение „Пчела – Добрич 1946“ Галин Георгиев и представи данни от световни проучвания по темата. В област Добрич има регистрирани малко над 1500 пчелари, които искат да съхранят този ценен поминък за бъдещите поколения. Изграждането на ветроенергиийни паркове ще засегне съдбите не само на тези 1500 семейства, избрали пчеларството за свое препитание, а ще засегне живота и на всички живеещи в района на ветрогенераторите. Защо не представят доказателства за поети от тях ангажименти за социални дейности в населените места.

Здравко Иванов, земеделски производител и бивш председател на Областна дирекция „Земеделие“, посочи, че най-големият собственик на земя е държавата. Тя притежава милиони декари необработваема земя – пасища, рекултивирани сметища, бивши рудници, бивши сметища, неплодородни земи. Земята в България 40-50% е държавна собственост. Нека се обърнат към Министерски съвет да поискат терени. С много емоция Иванов сподели, че земята, която той стопанисва и обработва е от неговия прадядо и той иска да я остави на своите внуци.

Българското дружество за защита на птиците заявява, че са налице причини от процедурно естество и по същество, поради което инвестиционното намерение не следва да се реализира, а настоящата процедура да бъде прекратена.

Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на Националния съвет на зърнопроизводителите, заяви от името на сектор „Зърнопроизводство“, че са твърдо против променяне на начина на ползване на земеделската земя, независимо къде е тя. „В българското законодателство има няколко пропуска. Няма защита на земеделската земя – никаква, когато говорим за ВЕИ и ветропаркове. Вторият огромен пропуск е, че никой не носи отговорността за това какво се случва със земеделската земя, в която е вложен бетон. Още един огромен пропуск – никой не носи отговорност за поръчковите ОВОС-и, които дават позволение за създаването на тези ветропаркове. Земеделската гилдия на България е против създаването на ВЕИ на плодородна земеделска земя“, каза тя.  

Синтия Недялкова призова хората да не се блазнят от предложенията за добри наеми за поставяне на ветрогенератори на земята им. Това е в техен ущърб, това е временно явление, предупреди тя.

Бъдете активни, когато се организират протести. Кажете си мнението, призова Симеон Желязков.   

„Не е необходима смелост, за която ме поздравявате, за да искам провеждането на местен референдум и да се чуе мнението на жителите на община Добричка, което е конституционно гарантирано право. Исках да стане дебат, да има присъствие от страна на инвеститорите и тези, които са противници за изграждане на ВЕИ. За съжаление, такъв дебат не се получи. Ясно беше, че страхът ги е завладял. Не смеят с мотива, че референдумът бил незаконен. Вашето огромно гражданско недоволство и несъгласието да се изграждат ветропаркове на територията на общината беше основният ми и най-силен мотив да искам провеждането на местен референдум“, заяви кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

„Към днешна дата сме заложници на един страх, на една зависимост, на един абсолютен произвол, активно и целенасочено бездействие от страна на председателя на Общинската избирателна комисия, който повече от месец държи в страх членовете на СИК, не заседават, не изпълняват ангажиментите си по Изборния кодекс“, каза тя. И призова ОИК да изпълни ангажиментите си по ИК и да назначат членовете на СИК.

Соня Георгиева съобщи за решението на Административния съд, с което се оставя без разглеждане и втората жалба на областния управител.

„За мен като кмет не остава нищо друго освен да призова всички тези институции, които целенасочено осъществяват натиск и отпор. Аз не търся краткосрочни политически дивиденти, за което съм обвинявана. Но търся дългосрочни дивиденти за общината и за бъдещето на земеделската земя на нашата територия.

Знам защо областният управител не дойде и уверявам, че, ако продължава със същите прийоми, ще внеса в Министерски съвет искане за неговата оставка.

Оттук нататък ние имаме броени дни до 27 октомври – общината трябва да поръча бюлетини и изборни книжа, да организира всички дейности, за да завършим организационно-техническата подготовка.

Тази нетърпимост от липсата на държавническо мислене и беззаконност достигна своя предел. Това поражда силно гражданско общество. От това се уплашиха - от вашата сила, защото крайно време е при липсата на държава да има активна гражданска позиция.

Няма да отстъпя и крачка назад и ще се боря до последно, за да има референдум в община Добричка, дори и след 27 октомври. Да се чуе гласът на жителите на Община Добричка“, заяви още Соня Георгиева.

c