Неделя, 06 октомври 2024

06.10.2024

Последвайте ни

Соня Георгиева: Въпросът сега не е дали ще има перки или не, а дали ще има референдум (ВИДЕО)

Продължавам да изпълнявам решения на Добричкия общински съвет за произвеждането на местен референдум на 27 октомври, заяви кметът

Общинските съветници на Община Добричка не излязоха с решение във връзка с върнатото от областния управител решение за провеждане на местен референдум във връзка с изграждането на ветроенергийни паркове.

Заповедта бе първа точка в дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет.

Преди началото на сесията навън се бяха събрали жители на населени места, където има инвестиционни намерения за изграждане на ветроенергийни паркове, както и неправителствени организации. С тях се срещна кметът на Общината Соня Георгиева.

В залата тя на прави специално изявление, като заяви:

У мен възниква следния въпрос: Кой и защо се уплаши от провеждането на местен референдум? Че много от тези, уплашените, направиха пътека до институции, за да попречат и възпрепятстват да се чуе гласът на народа. Нали същите тези хора, уплашените, и техните говорители считат, че жителите на общината са неграмотни, селяни, които не могат да направят своя информиран избор при така зададения въпрос и най-вече шокиращото за мен е, че не е тяхна работа да кажат какво ще се случва със земята им и със земята на Добруджа. Някои от тук присъстващите общински съветници поддържаха същата теза.

Сега отправям призив към вас, дами и господа, моля излезте и кажете на всички тези хора, жители на общината, че са били също толкова неграмотни, когато са ви избирали за народни представители, за общински съветници и за кметове. Защото се поддържа и такава теза от областния управител, че хората от нашата община не могат ясно и категорично да решат на зададения въпрос и да направят своя информиран избор.

Обръщам се към цялата общественост и искам ясно и категорично да заявя: Уважаеми дами и господа, въпросът, който сега вълнува всички не е дали ще има перки или не. Въпросът е дали ще има референдум или не. И, ако първото се отнася до икономически интереси, лобистки закони или липса на държавност на местно ниво, то второто за референдума е въпрос за граждански права, на демократичност и на публичност. Като кмет и като жител на община Добричка, аз продължавам да спазвам тези три принципа. А на опонентите, които са против референдума, отстъпвам привилегията да се борят с вятърните мелници. В сегашната ситуация това много им отива. Като кмет на Община Добричка продължавам да изпълнявам решения на Добричкия общински съвет за произвеждането на местен референдум на 27 октомври 2024 г.

 

c