Петък, 13 септември 2024

13.09.2024

Последвайте ни

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева: Подготвяме референдум на 27 октомври

Тя пита служебния министър-председател дали подкрепя инициативата да се чуе гласът на жителите на общината или подкрепя заповедта на назначения от него областен управител

„Няма да си позволя да коментирам заповедта на областния управител. Така или иначе тя е входирана в Добричкия общински съвет. Вчера получихме графика с материалите, които ще се разглеждат от постоянни комисии, и тя е включена в дневния ред, за да се запознаят общинските съветници. Какво решение те ще вземат, аз предварително не мога да кажа. Предполагам, че ще бъде разгледана на сесията на 25 септември, когато изтича срокът, в който трябва да разгледаме заповедта на областния управител“ – така кметът на Община Добричка Соня Георгиева коментира пред Про Нюз Добрич какво следва след издадената на 11 септември заповед на областния управител Румен Русев. Припомняме, че с нея той върна за ново разглеждане решението от извънредната сесия на Добричкия общински съвет от 4 септември за провеждане на местен референдум за разрешаването на ветроенергийни паркове на територията на общината. 

Областният управител върна решението за местен референдум за перките в Община Добричка

„Ние подготвяме референдум и вървим в процедура по цялостната организация за произвеждането на местния референдум на 27 октомври“, заяви кметът.   

Чрез Про Нюз Добрич Соня Георгиева отправя въпрос към служебния министър-председател Димитър Главчев дали той подкрепя инициативата, която Община Добричка предприе и решението на Общинския съвет за произвеждането на местен референдум, за да чуе гласа на жителите на общината, или подкрепя заповедта на назначения от него областен управител.  

Крехко мнозинство даде "зелена светлина" за референдум за ветрогенератори в Добричка

Във връзка с казаното от нея пред Общинския съвет, че са получавани заплахи, Соня Георгиева посочи: „Още първите обществени обсъждания, които инициирах и направихме в общината преди няколко месеца, ясно се показа настроението на голяма част от жителите, на земеделските производители, на еколози, въобще, на всички, които са заинтересовани за земята на Добруджа. Чухме и мнението на инвеститорите, които бяха поканени на общественото обсъждане. Оттам нататък се започна едно брожение от страна на инвеститори, а последния месец чрез председателя на Общинския съвет, заместник-кметовете, кметовете на населени места лично един господин, който е заинтересован пряко от изграждането на този парк, обясняваше, че е разговарял със служебния министър-председател и той е заявил, че ще спре финансирането на Общината и няма да пуска проекти, ако Общината по някакъв начин възпрепятства изграждането на конкретния парк. Лично при мен и към мен не са идвали такива заплахи, а индиректно и косвено, казах през кои хора. Прави чест на председателя на Общинския съвет, че официално заяви това, дори и пред човека, който го е коментирал“, каза още кметът на Община Добричка.  

Референдум за вятърните паркове ще проведе Община Добричка едновременно с изборите

Припомняме, че тя заяви, че, ако продължи директно или косвено да се наслагва такова напрежение в общинската администрация, тя ще информира прокуратурата и министър-председателя.

c