Петък, 13 септември 2024

13.09.2024

Последвайте ни

Хората от селата Славеево, Пчелино и Одърци се обявиха против нов вятърен парк (СНИМКИ)

Настояват с референдум местните общности да решават дали са съгласни на подобни инвестиции

Жителите на селата Славеево, Пчелино и Одърци бурно се обявиха против изграждането на парк от 23 генератора. Това стана ясно на проведената днес в комплекс „Изида“ среща за обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение “Изграждане на ветроенергиен парк Изгрев и съпътстваща техническа инфраструктура”. Инвеститорът е българското подразделение на немската компания wpd AG, която има интерес за изграждане на ветроенергийни паркове и в други общини в област Добрич - Балчик и Генерал Тошево.

Присъстващите издигнаха плакати "Жителите на Славеево не желаят ветрогенератори" и "Където има перки, няма живот". 

На срещата присъства и заместник-кметът на Община Добричка Иван Пейчев.

Екипът на немската компания и специалисти, работили по доклада, представиха компанията, инвестиционното предложение и акцентите от доклада.

Инвестиционното предложение предвижда изграждане на ветроенергиен парк с капацитет до 230 MW, състоящ се от до 23 броя ветрогенератори. Предвижда се използването на съвременни генератори, снабдени с технология, позволяваща на генераторите да работят с променлива честота и при необходимост да се завъртат по посока на вятъра, за постигане на оптимално положение за прихващане на ветровия поток и оптимален ъгъл на витлата. За разполагане на фундаментите, обслужващите (монтажни) площадки и пътища за достъп до вятърните генератори се предвижда използването и промяна на предназначението на площ осреднено до 4.568 дка за всеки ветрогенератор, а за изграждане на съоръжения на техническата инфраструктура, включващи подстанция и при необходимост съоръжения за съхранение на енергия и др. - промяна на предназначението на площ до 10 дка за съответния имот. 

Проекти на стойност близо 60 000 лв. годишно ще бъдат финансирани на територията на община Добричка по програма на „Вятърен парк Изгрев“ ЕООД. Средствата ще бъдат предназначени за реализиране на местни инициативи на територията на селата Славеево, Пчелино и Одърци.

Подчертано беше, че проектът за ветроенергиен парк „Изгрев“ е съобразен изцяло със законовите изисквания за изграждането и експлоатация на подобен тип съоръжения, вкл. с изискванията за опазване на околната среда и защита на човешкото здраве.

Залата обаче не искаше да чуе това, а отговори на въпросите, които вълнуват местната общност. Многократно докладващите бяха прекъсвани, а дошлите хора от трите села, както и  ангажирани с проблематиката, бурно заявиха, че не желаят вятърни перки да се изграждат върху плодородната добруджанска земеделска земя.

Напрежение в залата предизвика информацията, че терените, на които ще се издигат генераторите, са с променен статут и вече не са земеделски земи, като за това има проведено обществено обсъждане, за което местните обаче не знаят.

Основните въпроси, на които жителите на населените места, в землищата на които компанията иска да изгради вятърни паркове, са свързани със шума и евентуална опасност за здравето им. Те се опасяват, че шумът от генераторите ще доведе до масово изселване на хора от селото, което през последните години все повече се оживява. Притеснява ги унищожаването на плодородна земеделска земя. Те питаха има ли опасност вятърните генератори да унищожат горния почвен слой и да намалят плодородието на земята в района. Заявиха, че не искат черноземът в Добруджа да се използва за вятърни или соларни паркове. Друг поставен въпрос беше дали генераторите ще бъдат рециклирани след периода на експлоатацията им или ще бъдат заравяни в земята.

След многократните опити на представителите на инвеститора да обяснят какви ще са ползите от поставянето на ветрогенератори местните хора категорично заявиха, че не ги искат и ще отстояват това с всички законови средства. Настояват с референдум местните общности да решават дали са съгласни на подобни инвестиции

c