Четвъртък, 05 септември 2024

05.09.2024

Последвайте ни

Крехко мнозинство даде "зелена светлина" за референдум за ветрогенератори в Добричка

Датата на допитването е 27 октомври и ще се проведе заедно с изборите за 51-вото Народно събрание

С 11 гласа „за“, 3 „против“ и 6 „въздържал се“, предложението на кмета на Община Добричка, Соня Георгиева, за провеждане на референдум относно определянето на територии за ветроенергийни източници бе прието с минимално мнозинство.

В доклада на кмета се посочва, че въпросът на референдума ще бъде с отговори „да“ или „не“ и ще гласи: „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмет на Общината?“.

С доклада се определя датата за референдума на 27 октомври 2024 г. (неделя). Одобрени са разходите за организиране на референдума в размер на 108 500 хиляди лева, които ще бъдат осигурени от общинския бюджет. На кмета и общинската администрация е възложена организационно-техническата подготовка на събитието.

Живко Желев, кмет на с. Паскалево и председател на Общинския съвет на БСП за Община Добричка, представи позицията на БСП против изграждането на вятърни паркове. Той посочи, че след серия срещи с граждани е взето решение да се подкрепи зелената енергия, но не и изграждането на вятърни паркове върху най-плодородните земи в региона.

Кметът Соня Георгиева мотивира предложението за референдум с нарастващото гражданско напрежение и неяснотата относно влиянието на вятърните централи върху хората и природата. Тя подчерта, че референдумът е най-моралното и законово решение, тъй като позволява пряко участие на гражданите в управлението.

Д-р Ердинч Хаджиев от ДПС също изказа мнение, че референдумът е най-демократичният начин за вземане на решения, но изрази съмнения относно съвместяването му с парламентарните избори, което според него би могло да има политически цели.

Инж. Диана Далакманска от ПП „Има такъв народ“ се противопостави на референдума, посочвайки, че разходите от 108 500 лева са прекалено високи и че Общинският съвет би могъл сам да поеме своята отговорност. Тя също посочи, че въпросът не е кратък, ясен и точен, каквито са изискванията.

Кметът Соня Георгиева отвърна, че няма да позволи политизиране на въпроса и подчерта, че всяка похарчена сума, за да се чуе мнението на жителите, е оправдана. Тя също така отбеляза, че не са направени предложения за промени в текста на въпроса по време на обсъжданията в постоянните комисии.

c