Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Съдът в Добрич остави без разглеждане жалбата на областния управител срещу референдума

Последната дума ще има Върховният административен съд, където вече първото решение е обжалвано

  С Определение от днес по административно дело № 494/2024г. тричленен състав на Административен съд – Добрич остави без разглеждане жалбата на областния управител на област Добрич от 1 октомври 2024 г.  срещу решението от извънредното заседание на Добричкия общински съвет, проведено на 4 септември, което е било върнато за ново разглеждане със заповед на областния управител и по върнатото решение Добричкият общински съвет не се е произнесъл в законоустановения 14-дневен срок.

С посоченото решение е одобрено предложението на кмета на община Добричка за провеждането на местен референдум на територията на община Добричка за отговор с „да“ или „не“ на въпроса „Против ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствените планове от Общински съвет и Кмет на Общината?“ и е определена датата 27.10.2024г. (неделя) за провеждането на местния референдум.

Определението е постановено, след като на областния управител на област Добрич е дадена възможност да се запознае с направените от другата страна искания и представените от нея доказателства. Констатираната от съдебния състав (чл. 159, т. 7 от АПК - образувано второ дело пред същия съд, между същите страни и на същото основание) процесуална пречка за продължаването на производството е различна от тази по административно дело №462/2024г. по описа на ДАС, като последното е било прекратено на друго основание - по реда на чл. 159, т. 5 от АПК поради подаването на жалбата извън законоустановения срок. 

Определението подлежи на обжалване пред ВАС в 7 – дневен срок от връчването му на страните.

Припомняме, че с определение от 4 октомври тричленен състав на Административния съд в Добрич е оставил без разглеждане жалбата на областния управител срещу решението от извънредната сесия на Добричкия общински съвет. То вече е обжалвано пред Върховния административен съд.

По-рано пък Административният съд в Добрич отхвърли  искането за прекратяване на организирането и провеждането на местния референдум на територията на община Добричка на 27 октомври. Делото е образувано по искане на сдружение „Българска ветроенергийна асоциация“. 

c