Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Най-ярката Суперлуна за 2024 година озари небето над Добрич

В рубриката “Голямата снимка”, днес ви представяме снимка на третата Суперлуна за годината

Вечерта на 17 срещу 18 октомври и в този момент жителите на Добрич могат да видят едно от най-забележителните астрономически явления за годината — най-ярката и голяма Суперлуна, известна като "Луната на ловеца". Сцената не остана незабелязана от камерата на Про Нюз Добрич.

Ловджийската луна – най-ярката за годината

Октомврийската Суперлуна, която е третата от общо четири за 2024 година, се намира на разстояние от 357 364 километра от Земята – най-близката лунна позиция за годината. Тя изглежда по-голяма и по-ярка от тези през август и септември.

Легендата зад името "Луната на ловеца"

Традицията на именуването на пълнолунията датира от началото на XX век, когато "Алманахът на стария фермер" за пръв път публикува имената на луните. "Луната на ловеца" отбелязва края на жътвата и началото на ловния сезон. При пълнолуние полетата са осветени, което улеснява ловците в наблюдаването на дивите животни.

Зодиакалният знак на Ловджийската луна

Тази година "Луната на ловеца" попадна под знака на Овен — огнен знак, който символизира активност, енергия и лидерство. Астролозите смятат, че пълнолунието в Овен стимулира импулса за ново начало и вътрешно прочистване.

Какво следва?

Ако сте пропуснали ярката октомврийска Суперлуна, ще имате още един шанс да наблюдавате четвъртата и последна Суперлуна за годината на 15 ноември.

c