Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Соня Георгиева: Дали на 27 октомври или след това, референдум трябва да има

В Добрич се проведе шествие за провеждането на референдум в община Добричка срещу изграждането на вятърни паркове

Множество противници на инвестиционните намерения за изграждане на вятърни паркове в област Добрич се събраха пред Община Добричка днес, откъдето потеглиха в шествие, което се спря пред сградите на Община Добрич и пред областната администрация.

Протестиращите искат да се проведе референдум, на който жителите на община Добричка да отговорят дали са против или не определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в общината чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и кмет на общинатал.

На шествието присъстваха народни представители, представители на местната власт, граждански организации и самоорганизирани граждани.

“Към момента сме заложници на страха. Заложници на абсолютния произвол. На страха от това, да се чуе вашият глас и правото ви на свобода за изразяване на мнение”, посочи кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

“За съжаление, към днешна дата не мога да кажа дали на 27 октомври ще имаме възможност да продължим процедурата по организационно-техническата подготовка за провеждането на местен референдум”, каза тя. 

Посочи, че има “изключителен институционален отпор”, за да се възпрепятства възможността гражданите да кажат своята позиция. Соня Георгиева изрази надежда, че ще се прояви разум, както от областния управител, така и от председателя на Административния съд, за да дадат право на глас да се чуе.

“При всички случаи, дали на 27 октомври или на по-късен етап, референдум трябва да има и аз няма да отстъпя нито крачка назад от това да направя всичко възможно, което ми позволява законът, за да предизвикам да се чуе вашият глас”, категорична бе Соня Георгиева.

Протестът завърши пред Концертна зала “Добрич”, където се проведе публична среща–дебат, на който страните, имащи отношение по произвеждане на местния референдум, имаха възможност да изложат своите позиции пред широката общественост. 

c