Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

БГВЕА алармира за незаконни действия в община Добричка за организацията на местен референдум

Браншовата организация няма да участва в публичната дискусия, защото не иска да е асоциирана с незаконни действия и употребявана политически

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) разпространи до медиите прессъобщение, с което изразява сериозна загриженост относно "продължаващите незаконосъобразни действия по отношение на провеждането на местен референдум в община Добричка на 27 октомври 2024 г., свързан с проектите за изграждане на ветроенергийни централи на територията на общината".

В него се посочва:

Като браншова организация, представляваща ветроенергийния сектор, БГВЕА участва активно във всички законосъобразно организирани публични обсъждания, дебати и дискусии, които касаят развитието на вятърната енергетика в страната и винаги е била отворена за предоставянето на допълнителна информация и продължаващ диалог с гражданите и други заинтересовани страни по темата. С оглед на хронологията от събития, подробно описани в приложение на настоящата позиция, считаме, че всички действия по организацията на референдума са незаконосъобразни.

Поради тази причина БГВЕА взе решение да не участва в насрочената публична дискусия, защото не би искала да бъде асоциирана с незаконни действия и да бъде употребявана политически.

Бихме искали гражданите на Североизточна България да знаят, че не сме против провеждането на референдуми по различни важни за обществото теми, но не сме съгласни допитването да се използва за постигане на краткосрочни политически цели. Във връзка с насрочения референдум и предстоящите поредни парламентарни избори, през последните седмици сме свидетели на организирана негативна кампания срещу ветроенергийния сектор и нагнетяване на напрежение сред местните общности. В социалните мрежи и сред местното население се разпространяват редица неверни твърдения и се правят внушения, които целят да манипулират общественото мнение чрез създаване на тревожност и неоправдан страх. Последиците от тази дезинформационна кампания ще бъдат дълготрайни и свързани не само със забавяне на започнатите ветроенергийни проекти в региона.

Членовете на Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) са международни и български компании, които винаги упражняват своя бизнес с обществена отговорност и грижа и при спазване на високи етични правила и стандарти за сигурност. Уважаваме притесненията на хората в община Добричка и БГВЕА заявява отговорно пред обществото ни, че българският и световният опит показват, че може да има безпроблемно съжителството между вятърната енергетика и земеделието, животновъдството и всички останали сектори на икономиката.

Истината е, че в света има инсталирани над 300 000 вятърни турбини, а в България има над 300 бр. опериращи вятърни централи от над 15 години, което доказва, че вятърните турбини съществуват в хармония с всички останали отрасли на икономиката (земеделие, животновъдство, туризъм и др.). Спекулациите за прекомерно въздействие на вятърните централи са неоснователни. Преди да бъде разрешен строежа на подобна централа проектът преминава през редица разрешителни, проучвателни стъпки и експертни становища, които потвърждават допустимото въздействие. Вятърните турбини са стандартно оборудване, което отговаря на нормите на ЕС.

Нещо повече, развитието на вятърната енергия допринася за изпълнение на националните приоритети в областта на енергетиката за повишаване на енергийната сигурност и диверсификация на доставките на енергийни ресурси. „Зелена енергия” и ВЕИ са единственият възможен подход за ограничаване на енергийното потребление от конвенционалната енергетика.

България разполага със стратегическата възможност от една и съща земя да произвежда чиста и достъпна енергия и земеделска продукция, което да осигури работни места и перспективи за местното население.

Бихме искали да разсеем и още една широко разпространявана заблуда относно преференциалните условия за вятърната енергия. Обръщаме внимание, че съгласно действащите закони и наредби в Република България, енергията от нови големи вятърни централи не е субсидирана и не се изкупува по преференциална цена. В общия случай, произведената електроенергия от вятър се предлага на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), конкурирайки се с останалите енергоизточници, като в резултат спомага за балансирането на електроенергийната система на страната.

Обръщаме се към жителите на община Добричка с призив да изискват и държат на спазване на законовите разпоредби, които са в основата на всяко демократично общество и гарантират, че правата на всички ни ще бъдат винаги защитени.

Вярваме в правовата държава, в отворената дискусия, основана на факти и честен разговор без налагане на дискриминационни условия и среда. Съществуването на полярни мнения по дадена тема в една общност не бива да се ползват политически за поставянето на още и още разделителни линии в обществото ни. Отговорност на всички ни е да положим усилия да правим информирани избори, да търсим точните отговори, базирани на факти, и модерни, работещи решения и допирателни.

Към момента съществува разпореждане на Административен съд Добрич, No:1908/10.10.2024, съгласно което, в съответствие с чл.45 ал.4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, оспорването от Областния управител спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове, както и действието на подзаконовите нормативни актове по организиране и реализиране на Референдума.

c