Петък, 13 септември 2024

13.09.2024

Последвайте ни

Вятърните перки край Добрич – страхове, напрежение, заплахи, референдум (ВИДЕО)

В Електроенергиен системен оператор (ЕСОса заявени за изграждане нови възобновяеми енергийни източници на територията на област Добрич. Сред тях са три вятърни енергийни централи (ВяЕЦ) на ниво на напрежение 20 kV, с обща инсталирана мощност от 10 MW, както и седем ВяЕЦ на ниво на напрежение 110 kV, с обща инсталирана мощност от 354 MW.  

В Областна администрация Добрич има информация за инвестиционни намерения за изграждане на 3 ветроенергийни парка от трима различни възложители, съответно на територията на общините Генерал Тошево и Шабла, Генерал Тошево и Крушари, и Генерал Тошево, Добричка и Крушари, съобщиха от администрацията в отговор на въпрос на Про Нюз Добрич.

За инвестиционното намерение на територията на общините Генерал Тошево и Шабла е издадена заповед на областния управител на област Добрич по Закона за устройство на територията (ЗУТ), за изработване за проект за инвестиционна инициатива за изграждане на подземен електропровод за присъединяване на ветроенергийния парк, включващ 4 ветрогенератора към преносната мрежа на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД;

За инвестиционното намерение на територията на общините Генерал Тошево и Крушари е към момента няма издаден административен акт на Областния управител. Заданията и за двата плана са изпратени за изразяване на становища до Министерство на културата и РИОСВ – Варна. За инвестиционното намерение на територията на общините Генерал Тошево, Крушари и Добричка е постъпило заявление от възложителя за разрешение за изработване на проект за изменение на Подробен устройствен план за застрояване. Исканото разрешение е във връзка с изграждане на ветроенергиен парк, включващ 70 ветрогенератора. Със заповед на областния управител е постанен отказ, който е обжалван в съда от фирмата възложител.

Останалите седем заявления за вятърни централи в областта са на различни инвеститори, като те са на територията на отделни общини. Един от инвеститорите е германската компания wpd, която има интерес за изграждане на ветроенергийни паркове в общините Добричка, Балчик и Генерал Тошево.

Изключително бурно премина последното обществено обсъждане на инвестиционното й предложение за изграждане на ветроенергиен парк Изгрев в земищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци. Присъстващите жители на населените места бяха подготвени с плакати и множество въпроси към инвеститора.

„Компанията е германска, оперира в 31 държави. Световен лидер е в тази област и е най-голямата компания за вятърни паркове в Германия“, посочи Ивайло Атанасов, ръководител на проекти.

По думите на Пламен Семерджиев, ръководител на колектива независими експерти, планираният парк в община Добричка ще е с до 23 вятърни генератора и електрическа подстанция в 21 самостоятелни поземлени имота в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци. „Това, което предлагаме, е сума от 60 000 лева, като тази сума се отпуска директно за села. Това е сума, извън местния бюджет, който общината предоставя на тези населени места“, обясни Ивайло Атанасов, ръководител на проекти към „wpd България“.

Пламен Семерджиев посочи, че докладът, след като е бил разработен от екипа на фирмата, е внесен за предварителна оценка в РИОСВ, РЗИ и Басейнова дирекция.

„Компетентните органи се произнесоха с положителна оценка качество на доклада, което получи потвърждение и верификация на всички резултати. Т.е. спазили сме в цялост и пълнота нормативно определения ред за провеждане на процедурата по ОВОС към настоящия етап, с което откриваме и настоящите обществени обсъждания по доклада“, добави той.

Представителите на инвеститора обаче срещнаха бурен отпор от жителите на селото, които издигнаха плакати "Жителите на Славеево не желаят ветрогенератори" и "Където има перки, няма живот". След многократните опити на представителите на wpd да обяснят какви ще са ползите от поставянето на ветрогенератори местните хора категорично заявиха, че не ги искат и ще отстояват това с всички законови средства. Настояват с референдум местните общности да решават дали са съгласни на подобни инвестиции

Станка Ганева е жител на с. Славеево. Казва, че къщата й отстои точно на 600 метра от предвидените ветрогенератори. „Зад селото ни са предвидени над 10, които като имаме предвид посоката на преобладаващите ветрове, целият този шум, тези завихряния на въздуха ще идват точно върху нашата къща, което е плашещо. Погледнато отгоре този план около селото са разположени поне според онова, което е заложено в плана, 23 ветрогенератори. Плашещо е.  Тази енергия трябва да отива някъде, което означава, че ще има още намеса в изграждането на инфраструктура. Това ще отнеме плодородна земя. Всичко това означава, действително влияние върху хората“, каза още тя.

По думите на Ирина Матеева, отговорник по европейските политики на БДЗП, „Цялата територия на Добруджа всъщност е рискова по отношение на мигриращите птици. Тук има установени световно застрашени видове като ловния сокол, царския орел, големия креслив орел, които бидейки застрашени от изчезване на планетата, трябва да се подхожда много внимателно към тях. Затова те създават допълнителна зона на риск по отношение изграждане на ветрогенераторите. Т.е. не би следвало тук да се изграждат ветрогенератори, като мерки за смекчаване на въздействията не биха могли да бъдат ефективни“.

Владимир Калчев е от сдружение „Бялата лястовица“ и представлява Националната гражданска инициатива, която ще иска законови промени, с които Народното събрание да промени нормативната база, за да не се допуска върху обработваема земеделска земя да се изграждат ветрогенераторни паркове.

„Конституцията казва, че земеделската земя е национално богатство. Промяна на статута на земеделска земя става при изключително важни случаи по утвърдения начин. Ние се питаме кои са тези важни случаи заради интереса на немския инвеститор ние да променим статута на земеделската земя – от обработваема земеделска земя за неземеделски нужди и да се изградят ветрогенераторни паркове с около 300 дка всеки. Той няма да бъде само един. В нашия регион досега са одобрени 2450. Чакат за одобрение още около 1070. Националното сдружение  ще се обърне към Народното събрание да не се допуска промяна на статута от земеделска земя, когато се изисква за ветрогенератори и агрофотоволтаици“, каза още адвокат Калчев.

На проведената сесия на Общинския съвет кметът на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че внася предложение за провеждане на извънредно заседание на Общинския съвет. Целта е на него да се вземе решение за провеждане на местен референдум, на който жителите на общината да решат дали искат да се изграждат ветроенергийни паркове или не. Идеята е местният референдум да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. 

Изключително голямо напрежение има от няколко месеца на територията на общината и пряко върху общинската администрация. Натискът е огромен, получаваме заплахи“, заяви Соня Георгиева. „Но, ако продължи това директно, косвено да се наслагва такова напрежение в общинската администрация, аз ще информирам прокуратурата и министър-председателя. Защото получаваме заплахи, че на Общината ще се спре финансиране, ще се спре целева субсидия, ако общината по някакъв начин възпрепятства който и да е инвеститор, в момента говорим за конкретния инвеститор, и не продължи с процедурите за промяна на ПУП и впоследствие за издаване на разрешение за строеж. Това не бива да се допуска в една демократична правова държава“, заяви още Георгиева.    

c