Неделя, 06 октомври 2024

06.10.2024

Последвайте ни

Съдът отказа да прекрати местния референдум в община Добричка за поставяне на вятърни перки

Административният съд в Добрич отхвърли  искането за прекратяване на организирането и провеждането на местния референдум на територията на община Добричка на 27 октомври. Делото е образувано по искане на сдружение „Българска ветроенергийна асоциация“. С него се иска „незабавно и безусловно прекратяване на всички действия на ОИК – Добричка, Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и кмета на Община Добричка, свързани с организирането и провеждането на референдума.

В решението на Общинския съвет се посочва, че на референдума гражданите трябва да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса „Против ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в О. Д. чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от общинския съвет и кмета на общината?“.

Решението е оспорено от областния управител на област Добрич по съдебен ред.

Областният управител върна решението за местен референдум за перките в Община Добричка

От „Българска ветроенергийна асоциация“ твърдят, че с образуването на делото изпълнението на решението е спряно до постановяването на окончателен съдебен акт. Независимо от това, организацията по провеждането на местния референдум на територията на община Добричка е в сила и продължава и към настоящия момент, като се иска те да бъдат незабавно прекратени.

Съдът посочва, че твърдяната на асоциацията за незаконосъобразност на действията по организацията и провеждането на референдума може да бъде проверена при едно евентуално обжалване на резултатите от местния референдум. Затова магистратите считат, че искането е недопустимо и го оставя без разглеждане, а производството е  прекратено.

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева: Подготвяме референдум на 27 октомври

 Определението може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

В Административния съд в Добрич е образувано дело по жалба на областния управител на Добрич срещу решението от извънредната сесия на Добричкия общински съвет, с което е решено да се проведе местен референдум. Областният управител иска да се обяви решението за нищожно и да бъде отменено. Съдът е насрочил делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 12 ноември  от 13, 15 часа. 

В 68 избирателни секции жителите на Община Добричка ще гласуват за местния референдум

Припомняме, че със заповед от  11 септември областният управител на Добрич Румен Русев върна за ново разглеждане решението от извънредната сесия на 4 септември на Община Добричка за провеждане на местен референдум за разрешаването на ветроенергийни паркове на територията на общината.  На заседание на Общинския съвет на 25 септември съветниците само се запознаха със заповедта на областния управител, но не взеха ново решение.

c