Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Шабла бе домакин на международен форум „От приобщаване към участие в образователния процес“

За втора поредна година община Шабла е домакин на тридневен международен научен дискусионен форум „От приобщаване към участие в образователния процес”. Той е организиран от Института за изследване на интелектуалната недостатъчност и аутистичния спектър на развитие (ИИИАСР) със съдействието на кмета на община Шабла Мариян Жечев и председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева и се проведе от 5 до 7 юли.
Форумът бе открит от проф. дпн Анелия Гърбачева и гл.ас. д-р Христина Федосиева, които приветстваха присъстващите в залата лектори и участници от 3 континента и 6 държави, което го прави едно от най-мащабните събития в България, свързани с приобщаващото образование. Ключови моменти на форума са думите: приобщаване, многообразие, екологизация, подкрепа и дигитализация.
Проф. Гърбачева благодари на всички участници, дошли на този летен университет, за да обсъдят общи въпроси и с пожелание за ползотворни дискусии. Изказа почитта си към земята на Йордан Йовков и Дора Габе, която е магичен и магнетичен район. Приказно кътче от общия ни дом земя.
Сред официалните лица са Полина Златарска – гл.експерт от дирекция „Професионално образование и обучение“ на МОН, доц. Мариела Тодорова – заместник-декан на Педагогическия факултет във Великотърновския университет, проф. Димитър Симеонов – директор на Европейския проект „Дигитална раница – моята България“, кметът на общината Мариян Жечев и заместникът му Петър Атанасов и председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева.

c