Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

При осем пожара в област Добрич са унищожени реколта от 431 дка с пшеница и един комбайн

Рекорден брой пожари в периода на жътвената кампания отчитат от МВР за територията на цялаата страна. До момента са стаанали 35 пожара, при които е унищожена реколтата от 2000 декара.

На територията на област Добрич за периода 22-30 юни са възникнали 8 пожара, като са унищожени посевите от 431,4 дка и един зърно комбайн, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Възникналите пожари в зърнените масиви се характеризират с голяма скорост на разпространение. Всяко запалване може да обхване големи площи от реколта и унищожи селскостопанска техника. Преобладаващата причина за пожари по време на прибиране на реколтата е небрежност при боравене с открит огън в съседство на житни масиви и техническа неизправност в селскостопанската техника. Не за редки и случаите и от запалване от небрежно тютюнопушене и опалване на пасища с цел тяхното почистване от сухи треви.

От Областната дирекция на МВР призовават стопаните на земеделски земи, физическите и юридическите лица, имащи пряко отношение към прибирането на селскостопанска прдукция към висока отговорност при изпълнение на своята дейност, за да не се допуска възникването на пожари.

c