Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Съдът в Добрич отхвърли жалбата срещу увеличението на заплатата на кмета на 6 800 лева

Административният съд отхвърли жалбата на областния управител срещу решението на Общинския съвет в Добрич за определяне заплатата на кмета на града в размер на 6800 лева.

Също така областната управа ще трябва да заплати на Общината разходите по делото в размер на 2 400 лева.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.

В мотивите за решението се посочва, че актът на Общинския съвет е издаден от компетентен орган на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация и е в писмена форма с достатъчно изложени фактически обстоятелства, които обосновават необходимостта от увеличаване на разходите за персонал в съответствие със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Мотивите са ясно изложени в решението, докладната записка и протокола от заседанието.

Също така няма данни за нарушения на административнопроизводствените правила и е спазена целта на закона.

Заместник-кметът Станка Николова е упълномощена да замества кмета в периода на неговото отсъствие (12.03.2024 - 15.03.2024), като е издадена необходимата заповед за заместване. Докладната записка и предложението за увеличение на заплатата на кмета са валидни, независимо че не е посочено изрично, че Николова действа като кмет по заповед за заместване.

Увеличението на заплатата на кмета е в рамките на действащата нормативна уредба и съобразено със средствата за работна заплата в общинския бюджет. Заплатата от 6800 лева е по-ниска от основното месечно трудово възнаграждение на министър, както изисква законът, посочва още съдът.

c