Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Песните на добруджанския певец Иван Георгиев завладяха със своята магия село Дъбовик

59 индивидуални изпълнители взеха участие в ХХVI Национален конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни и на кавал „Иван Георгиев 2023”. Конкурсът предизвика голям интерес, като доказателство за това е увеличението на участниците, в сравнение с миналата година. В това издание на конкурса прави впечатление увеличеният брой на изпълнителите на кавал, които през последните години проявяват все по-голям интерес към форума.

Националният конкурс на името на живелия в Дъбовик добруджански певец Иван Георгиев беше открит от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров.

Конкурсът, който продължи цял ден, отново доказа, че нуждата от такива прояви е повече от необходима, тъй като това е начинът да се съхрани културната ни памет, а бъдещите поколения да се докоснат и открият обаянието на фолклорното и музикално богатство.

ХХVI Национален конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански песни „Иван Георгиев” се проведе на два етапа: акапелно и със съпровод, като едната песен беше на Иван Георгиев. Поради огромния брой участващи, журито реши в първия етап на надпреварата, участниците да се представят само с една песен по избор. Важно е да се отбележи, че в трета възрастова група изпълнителите по народно пеене и кавал, класирали се на 1,2 и 3 място получават едногодишна стипендия от Министерството на културата.

Тази година журито беше четиричленно, като в него се включиха доц. д-р Галя Петрова- Киркова от АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“, град Пловдив, Сашка Ченкова - главен учител в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел, Николай Генов – зам. директор в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел и проф. Костадин Бурдажиев от АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“, град Пловдив.

Националният конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански народни песни се организира от Община Генерал Тошево и Народно читалище „Дора Габе - 1940” село Дъбовик.

c