Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

В село Житен почетоха паметта на насилствено отвлечените добруджанци

В село Житен днес се проведе възпоменателна церемония по повод 107-та годишнина от депортирането на десетки хиляди добруджанци в концентрационни лагери в Молдова от румънските власти. В знак на признателност бяха положени венци и цветя на Мемориала „Неовършаният харман“, а паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание.

Събитието беше уважено от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият екип, кметове и кметски наместници от близките села, официални гости от Шабла и Добрич, дарители и много местни жители.

В рамките на официалната част от програмата журналистката Петранка Божкова представи исторически факти, свързани със събитията през 1916 – 1918 година в разгара на боевете по добруджанския фронт. Представителят на Регионален исторически музей, град Добрич Цветан Сашев също сподели интересни факти от трагичните събития.  

Последва кратка музикална програма, специално за присъстващите на събитието. Самодейните състави при народните читалища на селата Житен, Зограф, Сноп и Пчеларово поздравиха всички с няколко изпълнения на български народни песни.

На 15 август 1916 г. започва варварският геноцид над българите от Добруджа от страна на румънските окупатори. В периода 15-28 август румънската армия отвлича между 35 000 и 40 000 добруджанци, без оглед на пол и възраст. Те са изпратени в концентрационни лагери в Северна Молдова. Жените, децата и старците умират още по пътя. През 1918 г. се връщат по-малко от една четвърт.

От село Житен, където е изграден мемориала „Неовършаният харман“, загиват 66 мъже, жени и деца, които са насилствено отвлечени. И този ден е моментът, в който трябва да си спомним за прекършения живот на всички тях, да го съхраним в родовата си памет завинаги, защото крилете на живота те понасят най-високо, когато имаш памет за миналото.

c